2008.03.10.
Bírók
Az EFAF szokásos évi játékvezetői konferenciáján idén már magyar bírók is voltak. Az eseményről Udvardi Gyulát kérdeztük.

Hogyan kerültetek Helsinkibe a konferenciára?

Azoknak a tagországoknak, melyeknek a csapatai részt vesznek valamilyen válogatott versenysorozaton, nemzetközi kupán, kötelező részt venni ezen a képzésen. Minket ez a kötelem egyelőre nem fenyeget hisz nincsenek csapataink az európai kupákban, viszont úgy éreztük, eljött az idő, hogy megmutassuk magunkat. Olyan mennyiségű anyagra, információra tudunk szert tenni, amire óriási szükségünk van.
Korábban is tartottuk már a kapcsolatot az EFAFfal, de csak e-mailen és telefonon. Most végre élőben is találkozhattunk velük. Azóta többen kerestek már meg a találkozás ürügyén, rengeteg videós, illetve egyéb anyagot kaptunk, amiből tudunk tanulni.
Arról is szólt ez a 2 nap, hogy egységesíteni próbálják ezeket a gyakorlatokat, amiket szerte Európában használnak. Mondani sem kell, hogy mekkora segítség ezt első kézből hallani.
A derék alatti blokkolás külön téma volt. Mit hallottatok erről?

Nincsenek felkészítve a játékosok, hogy ez ellen védekezzenek, és emiatt sok a sérülés. 2007-ben a nemzetközi szabályrendszer használatára kértek, ebbe a bizottságnak nem volt beleszólása. Az EFAFba tartozáshoz kellenek ezek a szabályok, mert kint ezt alkalmazzák. Azoknak a csapatoknak, akik külföldi ellenféllel játszanak, egyértelmű ez a dolog, hiszen ilyen esetben erre kell felkészülni. Ilyen téren elsősorban apró trükkök és szabályok átvételével lehet előrehaladni.

Több helyről bírálják a magyar bírókat lassúságuk miatt. Rutin, beleszokás, vagy odafigyelés problémája ez?

Az a gond, hogy sok az új játékvezető, akik nem tudják pontosan leírni a helyzetet, hogy ki-mikor-mit-hol csinált. Erre a négy kérdésre kéne válaszolni lényegre törően, de ez még nem megy. Az újoncok közül néhányan már tudják, de akad még ebből probléma, és emiatt lehetnek még hosszabb tanácskozások. Ez főleg a rutin hiányából ered. Helsinkihez képest még azért el vagyunk maradva – kint 20 éve ezzel foglalkozó játékvezetők vannak 6-800 mérkőzéssel a hátuk mögött, míg nekünk van 2 év tapasztalatunk 20-30 meccsel. Külföldön a tudtukra kell adni a létezésünk. A szerbekkel egy szinten vagyunk, a lengyelek fel akarnak zárkózni. Sikerült redukálni a tanácskozás problémáját és pár év alatt sikerülhet majd felzárkóznunk.

Többi bíróhoz képest sok helyre hívják őket, elsősorban a környező országokba.

Ez főleg kényszerből, vagy kényelmi szempontból van így. A csehek rendszeresen kerték, hogy menjünk, mert nincs elég játékvezetőjük. Az elmúlt par év azt mutatja, hogy a csapatok többet akarnak játszani, mint amit a bírók megengednek, amennyit be tudnak vállalni. Ez nem megy. Amennyit bírunk, az is feszített, az alapszakasz mérkőzésie. De nincs értelme az elején túlhajszolni pár embert. A cseheknél ketten vezetnek bajnoki mérkőzést. Mi nem vagyunk ennyire rutinosak, a mi rutinunkkal nem lehet ilyen kevés emberrel. A szerbekkel egy szinten állunk, akik kellemes meglepetést okoztak az EB döntőn tavaly Bécsben és Wolfbergben. Jó produkciót nyújtottak, ketten léptek fel a döntőben. Van ahol kettő, három vagy öt bíróval mennek a játékok. Mi is szorosan együttműködünk, segítjük egymást, és a tervünk az, hogy a jövőben is közösen fejlődjünk. Ők elsősorban a kényelmi szempontot veszik inkább figyelembe. Ausztriából azok jöttek, akik tudnak minket tanítani, olyanok, akik több mint 10 éve vezetnek meccseket. A lényeg, hogy jó helyen legyünk. A probléma az, hogy a srácok rutintalanok és nem mindig reagálnak úgy, ahogy a könyvbe le van írva.
A külföldi meccseken elsősorban a nemzetközi vonal szerepel majd, ezeken a meccseken nem mindenki fog fellepni, nem mindenki fog elmenni. Az EFAF sorozatokra 4-5 emberrel készülünk majd, a norvégok 6-7 embert küldenek. Tőlünk az a négy megy majd, aki a legjobban megérdemli. Pár éven belül meglesz a nyelv a kommunikáció segítésére.

Gyakoroljátok a külföldi szavakat?

Direkt le lettek fordítva magyarra, de a „HOLDING” az holding mindenhol. Van, amit fölösleges lefordítani, mert mindenhol azt használják. Semmi meglepő dolog nincs. Fontos a sok videó és bemutató dolgok beszerzése, ami be lehet mutatni más hibáit és lehet belőlük tanulni. Utána tudunk a saját hibáinkból tanulni. Vannak ígéreteink olyan emberektől, akik tovább képeznek majd minket, próbáljuk kihasználni amennyire csak lehet, hogy bekerültünk a vérkeringésbe, fél Európával tartjuk a kapcsolatot.

Sok a bíró Magyarországon, de kevés az aktív. Miért van ez?

Én kevésnek érzem. Eleinte 13-14 volt, ebből 9 fős a mag, a rutinosabbak. Voltak sokan, akik alkalmatlanok voltak, volt, akinek nem volt ideje rá. A tavalyi tanfolyamnál az volt, hogy minden csapat delegáljon három játékvezetőt. 23 jelentkező volt a tanfolyamra. Az első alkalommal ott voltak, de utána maradtak öten, akik elvégezték, de utána el is tűntek, és soha nem vezettek meccset. Végül vannak négyen, akik vezettek is. Idén tizenegyen fizettek be a tanfolyamra, kérdés hogy mennyien maradnak. 50-ből 20 embert soha nem láttam. 30 ember pár meccsre eljött, utána el is ment 10. 3-4 játékos is vezet meccseket, de kevesebbe jönnek, mint mi: ők nagyjából 18-ra, mi meg 36-ra. Nagyjából 15 emberre lehet számítani, ezért egy nap maximum 2 meccset lehet rendezni. A 16 emberből néhány családos, születnek a gyerekek, kevesebbet vannak jelen. Németországban 964 bíró van, de csapatból is több van picivel, jóval 200 fölött járnak.

Vélemény, hozzászólás?