2008.07.08.
April H. Foley és Tóth László
A döntő hetében az amerikai nagykövet rezidenciáján tartott fogadást az MAFSZ tiszteletére.

Hétfő délután öt órakor April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete saját rezidenciáján látta vendégül a hazai amerikai footballélet tagjait. Az eseményen a csapatok elnökeikkel, edzőikkel és egy-egy játékosukkal képviseltették magukat, sőt, a Budapest Wolves csapatától még cheerleader is érkezett. Tóth László és André José Adler közvetítésével Foley nagykövetasszony mindenkit személyesen üdvözölt, majd miután mindenki megérkezett, egy rövid beszédet is mondott.

Hangsúlyozta, hogy a sport segíti a kultúrát és együttműködést a két ország között, méltatta a sportágban jeleskedő magyar származású de amerikában élt vagy élő játékosokat és edzőket, valamint a hazai sportélet szereplőit. Beszéde során Tóth Lászlónak, az MAFSZ elnökének és Lee Hlavkának, a Budapest Wolves vezetőedzőjének sportdiplomáciai oklevelet adott át az elmúlt években végzett munkájukért.

Tóth szerint az elismerés nem csakneki, hanem a szövetség dolgozóinak, a játékvezetőknek, illetve a csapatoknak is jár, akik legalább akkora részt vállalnak a közösség munkájából, mint ő maga. Míg Hlavka a csapatok szaporodását és a sportág fejlődését emelte ki, azt is hozzátette, sosem gondolta volna, hogy ekkora elismerésben lesz része. „Nektek köszönhetően lettem az, amiről soha nem is álmodtam.”

Az aláírt labda
April H. Foleyt is ért azonban meglepetés, az összes csapat ajándékkal lepte meg.

A ceremóniát követően a játékosok és vezetőik is keveredtek egymással, mint azt utólag többen is elmondták, mindenképpen jót tett, hogy végre kötetlenül beszélgethettek, mind együttvoltak, és nem hivatalos ügyek miatt kellett összeülniük.

Sporttörténelmileg mindenképp fontos lépés volt ez az Amerikai Nagykövetségtől, hiszen eddig egyetlen európai ország amerikai futballszövetsége sem kapott hasonló kitüntetést.

Tóth László lapunknak elmondta, rendkívül meghatódott, olyannyira, hogy a nagykövetasszony kérdéseire nem is tudott elsőre válaszolni, tolmácsra volt szükség.

Vélemény, hozzászólás?