2009.04.20.
Heroes – Gladiators
Az első félidei betlizés után a harmadik negyedben nagyszerűen visszajött a Heroes, a végét azonban nem bírták – hét ponttal nyert végül a Gladiators.

Eger Heroes – Debrecen Gladiators 13-20
(0-7; 0-7; 13-0; 0-6)

Gladiators
Általában nem szoktunk külön foglalkozni a bevonulásokkal, a Gladiators azonban mindig kitalál valamit. Otthon ott van nekik az iskolabusz, Egerben azonban egy fórumos ’zrikára’ válaszoltak – az egriek azt emelték ki ugyanis, hogy az öreg gladiatorsosokkal nem kell sokat foglalkozni, hiszen már annyira lassúak. Ennek megfelelően a Debrecen igazi öreguras tempóban, mankókkal, sétabotokkal és járókeretekkel vonult be. A Heroes pályára lépése energikusabb volt, ám a rajtnál mégis ők maradtak állva, egészen két negyedig.

Három villámgyors punt után a Gladiators jól keverte a kártyákat, így Karacs Tamás (#33) remekül lódulhatott meg többször is, az utolsóval egészen az end zone-ig jutott el, ami után Horváth Sándor (#1) sikeres extrája következett – ezzel jutott 7-0-s előnyhöz a vendég csapat.

A védekezésben is Horváthé volt a főszerep, amikor is free safety pozícióban csinált interceptiont. Az ajándék labdaszerzés után az offense, már a második negyedbe átérve, újabb pontokat gyártott. A drive ezúttal is Karacs futásaira épült, azonban Hutóczky Ádám (#3) többször is meglendítette a karját, játékba hozva többek között Illés Rolandot (#84) és Pallag Pétert (#86). A passzokkal szépen etették be a Heroes védelmét, pár yardra a gólvonaltól négy elkapóval álltak fel, a play azonban középső irányító futást mutatott – Hutóczky révén (Horváth segítségével) a duplájára duzzadt a Gladiators előnye.

A válasz megvolt egyből a Heroestól, Gábor Péter (#30) return touchdownját azonban holding miatt visszafújták, így 45 yardról jöhetett az egri offense. A támadók inkább a passzt erőltették, mégis a futások hozták meg az eredményt, azonban Petrény Norbert (#89) first downja után nem sokkal egy toss során elejtett labda hozta őket nehéz helyzetbe. Negyedik és huszonkettőnél passzal próbálkoztak, Bíró Tibor (#11) átadása azonban elszállt az elkapók feje fölött.

Karacs Tamás
A Gladiators szépen haladt előre a labdával saját térfelének közepéről – Pallag zsinórban két first downt is szállított a bal oldalon elkapásból, azonban egy holdin megtörte a lendületüket, így jöhetett Horváth puntolni. A speciális csapat villant a punt során a hazaiaknál, villámgyorsan ott voltak a punteren, aki próbált ugyan szabadulni, de a Hősök nem engedték, így a tackle után a támadó térfél 37 yardosán kapta vissza az offense a labdát. Sokra azonban nem mentek, a passzok rendre az elkapókon túl értek földet, a maradék időben pedig a Gladiators nem forszírozta az ostromot, két biztonsági futással lepörgették az órát.

A szünet után már rendes tempóban jelent meg a Gladiators, azonban mégis úgy tűnt, mintha az öltözőben maradtak volna – vagy legalábbis félúton valahol a pálya felé. Három remek védekezés után 8 yardot vesztett a vendég csapat, a punt után pedig megtáltosodott a Heroes. Előbb Baráth Csongor (#83) futott first downt, majd Antal István (#4) szerzett 45 yardról touchdownt futásból – szinte azonnal feljöttek a Hősök, az elrontott rúgás miatt azonban így is 8 pont maradt a két csapat között.

A szépítés még jobban felpörgette a védelmet, akik egy dupla reverse során a második átadásba bele tudtak piszkálni, az elpattogó labdát pedig Hegedűs Gábor (#18) kaparintotta meg 23 yardon. Ezt a távot nyolc játék alatt gyűrte le a Heroes – a futások után a TD-t végül a tight end húzta le három Gladiators védő között. Nagy meglepetésre azonban nem kétpontosra ment a hazai csapat, így Jenei Károly (#29) rúgása után még mindig ment egy ponttal a vendég csapat.

Válaszul a debreceniek több futás után Récsei Dávid (#83) nagyszerű elkapásával hamar 5 yardon voltak, itt azonban elakadta a védelemben, majd Herke Zsombor (#54) blokkolta a mezőnygól kísérletet, így hiába volt a nagyszerű drive, nem növelték előnyüket a vendégek.

A folytatásban Jenei mentett egy futójátékot, remek irányváltásaival mínusz négy yard helyett plusz 18 lett a futás eredménye, az ezt követő sikertelen passzok miatt azonban puntolniuk kellett, ám ezt már a negyedik negyedben tették.

A következő két drive inkább a védelmekről szólt – előbb a Gladiators akadt fent a Heroes defense-én egy jó Karacs futás után, majd Farkas Szabolcs (#67) pillanatai következtek. A visszahordás magára vállaló Herke Zsombor az oldalvonalon maradt, hogy kifújja magát, így Farkas nekiláthatott a pusztításnak – előbb egy 10 yardos sacket, majd egy -9 yardos tackle-t osztott ki, csírájában elfojtva ezzel a hazai támadást. A long snap kicsit magasra érkezett, így a punter már csak futással tudott némi yardot menteni.

A visszakapott labdával a Gladiators ismét Karacs felé fordult, a futójátékos pedig hozta is a yardokat a térfél közepéig, itt viszont egy kicsit megakadtak. Negyedik és tizennégynél aztán Récsei nagyszerű elkapása tartotta életben a támadást, amit Karacs Tamás gyorsan le is zárt 5 yardos TD futásával. A rúgást blokkolták a hazaiak, így egy támadáson belül maradtak, ám az idő vészesen fogyott.

Nem maradt más hátra, mint passzolni, Bíró labdái azonban továbbra is hosszúak voltak az elkapóknak – olyannyira, hogy negyedikre Hreskó Sándor (#23) húzta le az a védelemből. Az interception mindent eldönthetett volna, azonban Karim Trabelsi, a vendégek vezetőedzője elszámolta kicsit az órát. Második kísérletnél kért időd a Heroes, hogy megállítsa az órát 1:24-nél, a Gladiators pedig három térdeléssel folytatta – vagyis negyedikre sem akartak előre haladni, már pedig három játékkal maximum 75 másodpercet tudtak így elhasználni. A maradék időben egy halvány reményfoszlány még maradt a hazaiak számára, azonban Bíró első sikertelen átadása után másodikra Horváth Sándor csinált interceptiont. Ezzel le is telt mind a 48 perc, így a Gladiators húzta be a győzelmet, igaz, egy elég szűköset.

Vélemény, hozzászólás?