Július 4-én került megrendezésre a BSI  tavaszi-nyári szezonzáró futás. A 6. E.ON  Délibáb Sportnap keretében a Debrecen  Gladiators és a Nyíregyháza Tigers csapata is  képviselte magát. A rendezvény helyszínéül a  Mátai Ménes bemutató pályája szolgált. Innen  rajtoltak a versenyzők három sportágban  /kerékpározás, futás, gyaloglás/.
A délelőtt folyamán elsőként a kerékpártúrázók  rajtoltak, ők két távon indulhattak: a 28,5  km, 56,8 km. A biciklisek után a  teljesítménytúrázók startja következett, ők  22,7 km-en át gyönyörködhettek a Hortobágy  egyedülálló állat- és növényvilágában.

A résztvevők egy hamisítatlan csikósbemutatót  is láthattak, amely során a csikósok minden  trükkjüket megmutatták.

Délután a futás vette át a főszerepet, a  résztvevők nagy része, 1300 ember e sportág  mellett voksolt. Ők három távon indulhattak,  7,8 km, 13,7 km, és 21,5 km volt a  repertoárban.
Itt mutathatták meg hazai amerikai futball  tehetségei, hogy nem csak a tojáslabdához  értenek, hanem a futásban is kiválóak. A  nyíregyi csapat részéről főleg az atletikusabb  játékosaik indultak, míg a debreceni klub a  súlyosabb kiválóságait küldte a pusztába.
A startpisztoly eldördülése után elsőként –  stílusosan három pontból indulva – az amerikai  futball játékosok kezdhették el a versenyt.

A mezőny a 7,8 és a 21,5 km-es távok  nevezőiből, illetve a 7,8 km-t gyaloglókból  állt, ők a rövidebbik távnak megfelelő kört  tettek meg a pusztában, majd visszatértek  Mátára. Itt a rövidtávosok és a gyaloglók már  célba is érkeztek, a hosszú távon indulók  pedig a közönség tapsától kísérve vágtak neki  egy nagyobb, 13,7 km-es puszta-körnek,  kiegészülve a hozzájuk csatlakozó középtávos  futókkal.

A futás alatt a Hortobágy igyekezett „bemutatkozni” vendégeinek, a kánikulát követően hirtelen hatalmas fekete felhők gyűltek az égen, a szél heves port kavart, és esni kezdett az eső – ez a közjáték azonban mintegy negyed óráig tartott, majd ismét kisütött a nap, így köszöntve a célba érkező futókat.

Vélemény, hozzászólás?