Mivel csapatunk a téli felkészülés idejére sem vonul terembe, ezért úgy gondoltuk néhány jótanáccsal segítjük a játékosok felkészülését. A téli hidegben sem kell lemondanod a megszokott futásról, edzésmunkáról csak mert hideg van. Sokan úgy gondolják, hogy az edzés ugyanúgy zajlik mint melegben, pedig a sérülésveszély sokkal nagyobb.

Amire különösen figyelni kell:

1, Megfelelő ruházat amely véd a hidegtől, nedvességtől és széltől, fontos a sportcipő
2, Bemelegítés és nyújtás, hogy ne szakadjanak az ízületek
3, Edzésprogram, amely nem terheli túl a tüdőt, keringést.
4, Levezetés, hőterápia, regeneráció, amely nemcsak az edzés, hanem a hideg okozta terhelést is figyelembe veszi.

Ruházat

Sokszor halljuk, mégsem tartjuk be: hidegben rétegesen kell öltözködni, különösen sportoláskor. Oké, rétegek. De miért is fontos? A legbelső réteg szerepe az, hogy a verítéket elvezesse, de maga száraz maradjon. Erre leginkább a testhez tapadó, aláöltöző néven kapható ruhadarabok alkalmasak. Mindegyik műszálas, drága, és csak egyszer lehet felvenni. Ha beleizzadtál utána mindenképpen mosni kell, mert a verítékben lévő baktériumok elszaporodnak benne. Ha téli edzéskor gyakran kiütéseid lesznek, csíp a veríték (sweat rash), az annak jele, hogy a legbelső rétegként használt ruhát nem mosod elég gyakran forró vízzel. Legjobb ha lecseréled, ugyanis a sokszor anilin festékkel festett műszál kitűnő irritáció forrás magában is, nemhogy beleszáradt verítékkel együtt. Sokan pamuttrikót húznak alulra, ez minél vastagabb,
annál rosszabb: a pamut ugyanis rengeteg vizet szív magába, nedvesen a derekadra tapad, és ha csak kicsit is rövid hátul a kabátod a hideg szélben megfázik a derekad. Ez utóbbi nemcsak nagymamák aggodalma, hanem komoly veszélyeket is rejt: a deréktájon kialakult hideg stressz fokozza a lumbágót, isiászt, és jelentősen rontja a Bechterew-kór tüneteit. Ez utóbbi olyannyira jellemző, hogy ha fiatal férfinál nedves hidegben először jelentkezik deréktáji fájdalom, ki kell vizsgálni ilyen irányba is, mivel az első tünet épp így szokott jelentkezni (pl. partraszállás hadgyakorlat).

Bemelegítés

Kevesen tudják, de a bemelegítést szó szerint kell érteni: az izomsejtek hőmérsékletét kb. fél fokkal kell emelni ahhoz, hogy optimálisan tudjanak működni. Különösen igaz ez hideg időben. Az első fontos tényező, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak, hogy a sportolás közbeni melegérzet nem jelenti azt, hogy mínuszban is rövidnadrágban futhatsz: a hideg szél ugyanis erősen terheli az ízületeket, bőrt, és az izmok is sokkal könnyebben sérülnek, nem véletlen hogy a profi sportolók is hosszú melegítőnadrágban edzenek. Télen, hidegben a bemelegítést célszerű lassú kocogással, sízéskor felgyaloglással kezdeni, majd fokozatosan hozzátenni a dinamikusabb, nagyobb mozgásterjedelmű mozdulatokat egészen addig, míg a munkapulzust el nem éred, illetve verítékezni nem kezdesz. Ekkor célszerű az izmokat nyújtógyakorlatokkal felkészíteni, illetve az ízületek teljes mozgásterjedelmét bemozgatni. Ha mindezt végigcsinálod, jelentősen csökken az esélye a rándulásos sérüléseknek, izom és szalagszakadásnak.

 

Forrás: www.sportsegely.hu
 

Vélemény, hozzászólás?