Az amerikai futballt a főként a férfiak sportágának tartják, főleg a sok kemény ütközés és a védőfelszerelések miatt. Így Magyarországon furcsának tarthatják, ha egy nő erre a sportágra adja a fejét. Hazánkban ennek ellenére egy csapatnyi hölgy a fővárosban összeállt és a budapesti Farkasok egyesületén belül megalakított egy női gárdát is, a Wolves Ladies-t. A hölgyek hazai ellenfelek híján az osztrák bajnokságban kénytelenek küzdeni.

De vajon miért érdekes ez Debrecen szempontjából? A Gladiators-nél edz egy fiatal debreceni hölgy, aki a későbbiekben szeretne majd meccseken is bizonyítani. A 17 éves Szombati Szabina már két éve megszerette a tojásfocit, és amint megismerte a Gladiátorokat, elkezdett velük tréningezni A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója közelít az érettségi felé, szeretne orvos lenni, de az amerikai futballt sem szeretné feladni.

Dehir.hu: Hogyan szerettél bele az amerikai futballba?

Szombati Szabina: Néhány meccset láttam a tévében és nagyon megtetszett, ahogy a fiúk ütköznek. Majd két éve a Gladiators csapatából néhányan ellátogattak az iskolánkba és testnevelés órán tartottak egy bemutatót. Én az óra aktív résztvevője lettem, ezek után egyre több mérkőzést néztem meg. Ez volt életem egyik legjobb tesi órája.

Dehir.hu: Nem voltak szokatlanok az első edzések?

Szombati Szabina: Először igen, de mindig szerettem a fiús sportokat, így sokat játszottam és játszok fiúkkal. Ráadásul a csapatban játszó srácok jó fejek, nagyon rendesek és segítőkészek voltak az első pillanattól kezdve.

Dehir.hu: A szüleid hogyan reagáltak erre?

Szombati Szabina: Az elején különös ötletnek tartották, de ők mindig mellettem állnak, bármiről is legyen szó, feltétel nélkül támogatnak.

Dehir.hu: Milyen a srácokkal edzeni?

Szombati Szabina: Kemény és kitartást igénylő feladat, de bátran próbálok eléjük állni és kihozni magamból a maximumot.

Dehir.hu: Megfordult már a fejedben, hogy meccsen is bizonyíts?

Szombati Szabina: Nálam az első helyen a tanulás szerepel. Természetesen nagy dicsőség lenne játszani, de ehhez még sokat kell fejlődnöm. Szerintem lesz majd rá lehetőségem.

Dehir.hu: A Wolves Ladies-t gondolom, ismered. Milyen lenne számodra, ha a csapat tagja lennél?

Szombati Szabina: Igen hallottam már róluk és megtiszteltetés lenne számomra, ha egyszer a csapatuk tagjaként képviselhetném a hazámat. Felmerült már az a gondolat is, hogy Budapesten járjak egyetemre és ott játsszak, de mint mondtam, számomra első a tanulás és az orvosi mellett nem tudom, mennyi időm lenne, hogy edzésekre járjak.

Dehir.hu: Mivel győznél meg lányokat arról, hogy válasszák a te sportágadat?

Szombati Szabina: Nőként helyt állni soha nem könnyű, ezért sokan félnek kipróbálni magukat például ebben a remek sportágban is. Valóban kemény és nagy kitartást igénylő, de ugyanakkor élvezetes sport, amely engem erősebbé, kiegyensúlyozottabbá, határozottabbá tett. Ez igazi csapatsport, így jó barátságokra is szert lehet tenni. Tehát bátran jöhetne bárki, hogy kipróbálja…

Forrás: dehir.hu – Makranczi László Fotók: Kovács Zoltán

Vélemény, hozzászólás?