DSC_5901 A Gladiators hosszabbítás után 20-14-re verte a Szekszárd Bad Bones-t a Magyar Amerikai Futball Liga Divízió I-es bajnokság elődöntőjében.

Mindkét alakulat jól tudta, hogy egy fontos állomáshoz ért a bajnokságban. Tavaly még e két együttes vívott a Divízió II-es aranyért. Most viszont a fináléba jutásért küzdöttek egymás ellen.

Szekszárdon a csapatokat meleg és párás időjárás várta, ráadásul a Gladiátorokat a fekete mez sem segítette. Az első támadássorozatukat nem is tudták értékesíteni, Szép Gábor még mezőnygólt is rúghatott, ami mellé ment. Viszont a hazaiak már első alkalommal pontokat tettek fel az eredményjelzőre. Egy hosszú passzal már a Gladiators térfelén voltak, majd még egy pontos átadással megszerezték a vezetést (7-0). A hajdúságiak válasza a második negyedben érkezett. Roják Richárd és Molnár Gábor futásai hozták a yardokat, majd előbbi 1 yardról futott be az end zone-ba, ezt követően pedig Szép az extrát is bevágta (7-7). Ez a találkozó kezdett emlékeztetni a 2015-ös döntőre, amikor szintén döntetlen állással vonultak pihenőre a csapatok.

DSC_6062A harmadik játékrészben főleg a Bad Bones offense volt a pályán. Egy hosszú támadássorozat után a végzónánál voltak a Rosszcsontok, de Kovács Ákos szemfülesen lefülelte a levegőből a Szekszárd irányítójának a passzát. A cívisvárosiaknak a drive-val viszont nem sikerült újabb pontokat feltenniük az eredményjelzőre. Jöhetett a negyedik negyed, ami az igazi izgalmakat hozta. A Bad Bones ismét meg tudta szerezni a vezetést egy védelmi hibát kihasználva (14-7). Nem szeppent meg ettől a Gladiators és egy szép támadást vezetve Molnár Gábor megtalálta Harsányi Alexet, aki egy 35 yardos touchdownt szerzett. Szép Gábor egy extrával egalizált (14-14). A végén a Szekszárd ismét támadhatott, de eladta a labdát, ezúttal Kovács Csongor csapott le az irányító átadására. Eldönthette volna a meccset a rendes játékidőben az arany-fekete csapat, de Szép mezőnygólja rövid volt, jöhetett a ráadás.

A hosszabbításban a Rosszcsontok támadhattak először, de a Gladiators védelme megállította őket. Jöhettek 25 yardról a hajdúságiak. Két sikertelen kísérlet után Molnár ismételten Harsányi Alexet találta meg (14-20). Egy őrületes végjáték után és egy rendkívül sportszerű mérkőzésen nyertek a Gladiátorok és hullámzó teljesítménnyel ugyan, de 2015 után egy osztállyal feljebb is döntőt játszhat.

 

A védelemnek egy negyed kellett, hogy összeálljon, a támadósornak pedig négy” – értékelte a csapat teljesítményét Szűcs Botond vezetőedző, – „A hosszabbításban sikerült összerakni kompletten a csapatot. Ha elveszítettük volna ezt a meccset, az a saját hibánkból történt volna. Mondhatjuk, hogy egy picit szerencsések is voltunk a végén. Azért volt partiban velünk a Szekszárd szerintem, mert a támadósorunk kritikán aluli napot fogott ki, de elismerendő, hogy 30 emberrel nagyot küzdött a Bad Bones Nagyon sokat jelent nekünk, hogy ismét egy döntőn bizonyíthatunk. Szeretnénk egy újabb aranyat szerezni!”

 

A Divízió I. fináléját, a Pannon Bowlt július 10-én rendezik Dunaújvárosban. A Gladiators ellenfele a tavalyi döntős Dunaújváros Gorillaz lesz.

Fotók: Barka Bálint

 

Szekszárd Bad Bones-Gladiators 14-20 h.u. (7-0, 0-7, 0-0, 7-7, 0-6)

 

Makranczi László