A DVSC legendás labdarúgója interjút adott oldalunknak, amelyben beszélt arról, hogyan lett New England szurkoló, és emellett visszaemlékezett a tavalyi döntőre is.

Február 4-én éjfélkor útjának indul a tojáslabda Minneapolisban és a címvédő New England Patriots összecsap a Philadelphia Eagles-zel. Az országban rengetegen szurkolnak a Patriótáknak, de talán az egyik legismertebb Dombi Tibor. A DVSC legendás labdarúgója már hosszú ideje él az amerikaifutballnak. Évről évre elutazik egy baráti társasággal a tengerentúlra, hogy részese legyenek a nagy NFL élménynek és természetesen követi a találkozókat is minden idényben. Nem csak a Patriots-ét.

’A Bombázó’ többek között a tengerentúli élményeiről is beszámolt, de beszélt a vasárnapi Super Bowlról is.

Fotók: Google, Halmai Balázs

Évről évre arról hallani, hogy egy kisebb baráti társasággal kiutaztok az Egyesült Államokba NFL-meccset nézni? Hogyan alakult ki ez a szokás?
Már sorozatban hetedik alkalommal utaztunk ki Amerikába NFL-meccset nézni. Ez a szokás úgy alakult ki, hogy szervezett formában a 2006-os Super Bowlt néztük meg először itthon. Akkor Fejes Tomival, a Tankcsapda dobosával ültünk le a képernyő elé. Ő nagy Pittsburgh szurkoló, már korábban is győzködött engem, hogy nézzem a mérkőzéseket. Mondhatni, ő szoktatott rá engem. Amikor együtt néztük azt a bizonyos 2006-os Super Bowlt, akkor még nem volt csapatom. Nekem a 2007-es döntőt játszó New England tetszett meg egyébként: a Wes Welker, Randy Moss féle támadóalakulat. Sajnos 2007-ben és később 2011-ben is vesztesen kerültünk ki a Super Bowlból, így egy kicsit pechesen indult a New Englandnek való szurkolás, de az elmúlt időszak mindenért kárpótolt.  Az utazgatás pedig úgy indult, hogy ugye Madar Csabi is Pittsburgh szurkoló. Amikor megalakult a fantasy ligánk 7-8 éve, akkor ő már volt kint két Steelers meccsen. A ligában pedig van egy barátunk, aki Washingtonban él és meghívott minket egy decemberi, Redskins-Patriots összecsapásra. Olyan jól sikerült az az út, hogy ezután én minden évben mentem. Szerencsére mindig vagyunk hárman, négyen, öten, akik ki tudnak utazni.

Miért a New Englandet választottad kedvenc csapatodnak?
Ugye nem egyből jött az, hogy én a New Englandet választom. Sok barátom egyébként ma is viccelődik velem, hogy divatszurkoló vagyok. Viszont engem a Patriots támadójátéka győzött meg, nem az, hogy követtem egy hullámot. Annó 1989-ben is a szép játék miatt kezdtem a Milannak drukkolni. Ugye az akkori van Basten, Rijkaard-féle Milannak. Az az együttes áthengerelt Európán. Ugyanez volt a 2007-es New Englandnél, amely akkor veretlenül jutott a Super Bowlba. Az ő szerepkörükbe egyébként el is tudtam magam képzelni. Az első mezem, amit vettem, az egy Welker mez volt egyébként. Sokan szeretik a védekező csapatokat, de akkor én ezek szerint egy kicsit régimódi vagyok, mert engem a támadójáték vonz inkább.

A fantasy football is szokássá vált?
Már sorozatban a hetedik éve, hogy nyomjuk. Az elején jól ment nekem, mert az első és a negyedik szezonomat megnyertem, de idén a rájátszásba nem jutottam be. Egy kicsit talán peches is voltam. Ez azért egy szerencsejáték is, mintha tippmixelne az ember. Idén Sándor Tomi először nyert. Átadtuk neki a kupát is és megnéztünk egy jó meccset mellé.

Viszont most a való életben izgatott lehetsz, mert a Patriots megvédheti címét.
Valóban. Viszont a gyenge szezonrajt és a tavalyi Super Bowl siker miatt egy kicsit szkeptikus voltam. 2-2-nél még egy kicsit károgtam is. Emellett Edelman is sérült volt, de végül minden jóra fordult. Ez az a sportág, ahol tényleg bármi előfordulhat. Nem lehet okos az ember. Egy centin múlnak a dolgok. Ha nem jön be valami, akkor borul minden. Egy Super Bowlban is a csapatok 50-50 százalékos eséllyel indulnak. És ez az ideire is igaz. Mind a New England, mind a Philadelphia egyenlően erős együttesek.

Mind gondolsz erről az idei Phillyről? Náluk Carson Wentz személyében van egy nagy hiányzó is!
Igen, de Nick Foles megmutatta, hogy ő tudta folytatni a megkezdett munkát. Nyilván nem olyan meggyőző a támadójátékuk, de Wentz kiesése szerintem jobban összehozta a csapatot. Nem az a helyzet áll fenn, hogy van egy irányító, aki megold mindent, mint Tom Brady a Pats-nél. Úgy érzem, hogy még ha irányító poszton meg is gyengült az Eagles, más pozíciókon viszont megerősödött.

Mi szól a Pats javára?
A tapasztalat. Mindkét oldalon vannak olyan emberek, akik már pályára léptek a Super Bowlon, de úgy gondolom, hogy a New Englandnél több ilyen játékos van annak ellenére, hogy cserélődés a keretben mindig van. Nem kezdek el szakmázni, mert nem érdemes ebbe belemenni. Nagyon kevés a különbség ilyenkor a két döntős csapat között. A pillanatnyi forma lesz meghatározó.

Gondolom mai napig élénken él benned az a bizonyos tavalyi csoda, amit a Patriots művelt. Idén is hasonló meccset vársz?
Valóban élénken él bennem az a Super Bowl. Azt is a barátaimmal együtt néztük és egyedül én voltam New England szurkoló. A félidőben is mindenki ott lesajnált, és én is kezdtem elveszíteni a reményt. Egy másik Patriots-os barátommal akkor üzengettünk és momentumokba kapaszkodtunk. Ezekben próbáltunk bízni. Ezután szépen kezdett működni a gépezet. A végén pedig, ami történt az hihetetlen. Úgy ment előre a csapat, mintha én írtam volna a forgatókönyvet. Minden bejött. A lefújás után pedig olyan eufórikus állapotban voltam, hogy kiszaladtam az utcára, ordítoztam és ünnepeltem. Ezután pedig napokig nem aludtam. Viszont a barátaimnak is mondtam, hogy jó lenne már egy olyan döntő, amikor nem kell annyit izgulni, mint mondjuk tavaly. Bevállalom azt is, ha izgulok és győzünk, és nem alszok utána három napig, de örülnék, ha egy sima meccsen nyernénk. Remélem, idén ez megtörténik. Bár soha sem lesz olyan Super Bowl szerintem, amin az ember unatkozik.

Az amerikaifoci kedvelő debreceniek találkozhatnak Dombi Tiborral vasárnap este fél héttől a Red & White-ban a Super Bowl LII esten.