2008.06.15.
Nagy volt a harc
Megszerezte hőn áhított első idei győzelmét a Demons, akik méltó küzdelemben búcsúztatták az első osztálytól a Debrecen Gladiators csapatát.

Nagykanizsa Demons – Debrecen Gladiators 36-13
2008. 06. 15., 14:00
Nagykanizsa, Mindenki Sportpálya
(14:7; 0:6; 15:0; 7:0)

Halasztás, nehézségek és viszontagságok után ugyan, de – több mint két és fél év után – tegnap végre újra találkozhatott a „két öreg”. Az a két csapat, akik a négy közt elsőkként indultak 2005 őszén a hazai bajnokságban.
Tétmeccs volt ez a szó legszorosabb értelmében, hisz itt már aligha a puszta győzelem motiválta a feleket. Hiszen nem kevesebbről volt szó, mint hogy ki lesz az, aki négy évad után mindenképp búcsúzni kényszerül a Divízió I-től.

2005 októberében 55-20-as Gladiators győzelemmel zárult a debreceni találkozó. Ők voltak az örök ezüstérmesek, míg a Demons pro és kontra is okozott meglepetéseket. Mára azonban egyik csapat sem összehasonlítható egykori önmagával, legnehezebb évadukat élik. A közös ellenfél Cowboys ellen a Gladiators 46-0, míg a Demons 12-28 arányú vereséget szenvedett. Mindezek tekintetében nehéz lett volna megtippelni a tegnapi eredményt.

A pénzfeldobást a hazai csapat nyerte, s a visszahordást választották. Hencz Gábor (#57) visszafutása után a Debrecen 40 yardosáról indulhatott az első hazai támadás, melyből Varga Attila (#36) középső futása eredményezte a mérkőzés első first down-ját. És bár a Gladiators szépen védekezte ki a Demons passzkísérletét, Varga futását már nem tudták megállítani. Így megszerezte a kanizsaiak első TD-jét, majd Kovács Zoltán (#1) rúgása az extrát – 7-0.

A visszahordás után saját 48 yardosáról támadhatott a Gladiators. Jól nyitott a vendég offense, egy középső futással Veress Zoltán (#34) haladt 7 yardot, majd szintén középső futásból Bíró Zoltán (#35) szerezte meg az első debreceni first downt. Trükkös játékkal próbálkozott a Gladiators, végül negyedikre sikertelen passzból adták át a támadás jogát. Jól választott játékot a hazai defense, hiszen négyen fogták a debreceni irányítót.

A támadásokat illetően mindkét részről a futásokra helyeződött a hangsúly. Egy passzjátékot követően – a Vipers elleni meccsen is remeklő – Dávidovics László (#11) közel 75 yardos szélső futással újabb ponttal gazdagította a kanizsai csapatot, melyet ezúttal is sikeres extrapont követett Kovács Zoltán jóvoltából – 14-0.

Povodör elkapása
A Gladiators trükkös hívásokkal továbbra is igyekezett kijátszani a hazai védelmet, a szélső futásaik azonban eredményesebbek voltak, ennek ellenére negyedikre puntolni kényszerültek. A védelmük viszont ébredni látszott, mínuszban állították meg a hazaiak futását. A Demons passz helyett irányítófutást választott, vesztére. 9 yarddal a gólvonal előtt egy fumble-ből a Gladiators magához ragadta a támadás jogát. Salánki Imre (#27) szélső futása, majd Horváth Sándor (#1) rúgása pedig meghozta a debreceniek első pontjait, így az első negyed vége 14-7 lett.

Cseh Németh István (#13) mintegy 20 yardos, belső futásra váltott szélső visszahordása után előbb egy büntetés, majd Őri Árpád (#38) 9 yardosa után egy fumble vette vissza a hazai támadók lendületét. Bár a Demons védői igyekeztek helyrehozni az offense hibáját, a Gladiators ezt az ajándékba kapott lehetőséget is maximálisan kihasználta. Sőt a kanizsaiak tovább „jótékonykodtak”, egy face mask miatt automatikus first downhoz juttatták a vendégeket. Végül egy belső futással ismét Salánki hozta az újabb vendégpontokat. A rúgás ezúttal sikertelen maradt.

14-13-as állásnál két, gőzerővel egymásnak feszült csapat küzdelmét láthattuk. Debreceni részről bár kevés, de annál felkészültebb, szívós játékossal, akik továbbra is szinte azonnal lereagálták a hazaiak hibát, ezzel harmadszor is fumble-ből szerezve maguknak támadási jogot, ezúttal azonban nem sikerült pontokra váltaniuk a lehetőséget.

Számtalan hazai szabálytalanság tördelte a szünetig hátralevő időt. Ugyanakkor éppen egy passz interference-nek köszönhető 15 yardos büntetést követő ütközésben szerezte vissza a támadás jogát a Demons. Újabb szabálytalanságok miatt azonban a hazai offense is megakadt és puntolni kényszerült. Sikertelen passzok után ugyanezt tette a Gladiators is, akik időközben kihasználták az összes időkérésüket.

Hazai részről még telt egy szép hosszúpasszra. Cseh Németh István le sem tagadhatta volna egykori kosaras múltját, miután három debreceni védő közt felugorva kapta el a közel 30 yardos passzt. Viszont büntetések miatt ennek sem sokáig örülhetett a Demons, akik végül sérülés miatt irányítócserére is kényszerültek.

14-13-as eredmény mellett egyik csapat sem vonulhatott magabiztosan a szünetre. Csak találgatni lehetett, melyikük mozdul ki a holtpontról, vagy éppen vét kevesebb hibát.

Debreceni visszahordással indult a második félidő. Egészen a Demons 40 yardos vonaláig jutott a labdával Németi Zoltán (#88), a visszahordást pedig Veress 7 yardos belső futása követte. Az álmosnak látszó védekezés ellenére a Gladiators tisztán maradt elkapója nem tudta megfogni a labdát az endzone-ban, majd a field goal kísérlet is sikertelen lett.

Hazai részről bár sikeres passzok, illetve erőfutások követték egymást, a temérdek szabálytalanság gátat szabott a komolyabb előrehaladásnak. Végül szorult helyzetéből ezúttal is Varga Attila futása, illetve Kovács Zoltán extrája mentette ki a Demonst – 21-13.

A folytatásban a fáradó debreceni csapat részről is adódtak hibák, mely betudható volt annak, hogy – csere nem lévén – az összeszokottság hiánya bizonyítási vággyal párosult. Ebből adódóan Varga Norbert (#29) megszerezte az első hazai interceptiont, majd a hazaiak csereirányítója, Kiss Rudolf (#54) az újabb TD-t, melyet ezúttal 2 pontos kísérlet követett Cseh Németh István futásával. így lett 29-13.

Ezzel, illetve egy kis híján boxmeccsbe fulladó lökdösődéssel zárult a 3. negyed, melynek eredményeként debreceni részről Gyenes Szilárdot (#79) míg kanizsai részről Hervai Zoltánt (#73) azonnali játékból való kizárással sújtották.

Ugyancsak Varga Norbert villant az utolsó negyed elején, aki remekül olvasva a Gladiators játékát immár második interceptionjét szerezte. Ez a támadás azonban sikertelen field goal kísérletbe fulladt, ellentétben az utolsóval, melyben a már „jól bevált” Varga Attila-Kovács Zoltán páros hozta a hazaiak, és egyben a mérkőzés utolsó pontjait (36-13). A vendégek már-már erejükön felül igyekeztek szépíteni, jól mutatta ezt Pallag Péter (#86) megnyilvánulása is, aki visszahordáskor a mezén „csüngő” kanizsai játékost több yardon keresztül vonszolta magával. Záróakkordként Varga Norbert parádézott, aki harmadik interceptionjével és a mérkőzés MVP címével búcsúzott a hazai közönségtől.

„Bár győzni jöttünk, a második félidőben már körvonalazódni látszott, hogy nem tudunk megbirkózni a létszámfölénnyel. A sérülés (Vágó Tamás #41) illetve a kizárás után 18 emberrel játszottuk az harmadik negyedtől. Sok esetben olyan felállással, melyben 11 játékosból 4 olyan is fent volt, aki soha nem játszott a defense-ben. Azt gondolom – figyelembe véve, hogy a szolnoki sérülés miatt a juniorirányítónkkal (Hutóczky Ádám #3) szerepeltünk – a lehetőségekhez mérten tisztes helytállás volt ez a teljesítmény a csapattól”- osztotta meg véleményét a Debrecen Gladiators elnöke, Nagy László.

Sorsdöntő találkozó volt ez – talán a Divízió I. legizgalmasabbja – melyből azonban csak egyvalaki kerülhetett ki győztesen. Az ország másik feléből leutazva, mintegy 15 fős emberhátránnyal szemben, méltó küzdelem volt ez a Gladiators részéről, akik a „Legközelebb ti jöttök Debrecenbe” mondattal köszöntek el a hazai csapattól.

Hogy a Nagykanizsa Demons számára a továbbiakat tekintve mennyiben meghatározó ez a győzelem, az még függhet a hétvégi budapesti szereplésüktől is, amikor a Titans csapatával mérkőznek meg. Szabálytalanságok tekintetében mindenképpen koncentráltabbnak kell lenniük, hiszen ezúttal közel 220 yardnyi büntetést gyűjtöttek be. Ami biztos: folytathatják az első osztályban. Bár a szervezés minden eddigit alulmúlt, a sorozatos vereségek utáni hazai győzelem nyilvánvalóan kárpótolta a közel 100 kilátogató nézőt, akik a napsütéses Mindenki Sportpályáján végre együtt örülhettek kedvenceikkel.

Litresits Tímea

Vélemény, hozzászólás?