2008.02.28.
Faragó Richard
2006 után 2007-ben is Faragó Richard kapta az MAFSZ tiszteleti nagykövet címet.

2006-ban még a szövetség vezetősége ítélte oda a címet annak a személynek, aki külsősként a legtöbbet tette a Magyar Amerikai football népszerűsítése terén. 2007-ben azonban már az olvasók, szurkolók szavazhattak, két körben. Az első körben a bajnokság alapszakaszának végéig lehetett jelöltek nevét beküldeni a www.mafl.hu oldalon, majd ősszel már konkrét jelöltekre lehetett voksolni. Név szerint André J. Adlerre, Faragó Richardra, Gallai László „Galuska” és Shági Kálmán. A sorrend a következőképpen alakult:
Faragó Richard 1015 szavazat
André J. Adler 596 szavazat
Shági Kálmán 286 szavazat
Gallai László 98 szavazat

Faragó Richardot, az MAFSZ tiszteletbeli nagykövetét kérdeztük.

2006 után 2007-ben is Téged választottak az olvasók az MAFSZ tiszteletbeli nagykövetének. Számítottál erre?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De nem azért, mert csak én érdemeltem meg ezt a megtisztelő címet. Egyszerűen azért, mert az én munkám van leginkább szem előtt. Úgy gondolom, a sportág szerencsére egyre bővülő hazai tábora az NFL mérkőzéseit figyeli a legnagyobb intenzitással, és mivel ott mindig engem hallanak, hát rám szavaztak a legtöbben. De a többiek ugyanúgy megérdemelnék ezt a díjat. Gallai Laci, ismertebb nevén Galuska már akkor szerkesztett Super Bowl-t, amikor én még nem is dolgoztam a Sport TV-nél, és akik ismerik, tudják, hogy rengeteget tett a sportág népszerűsítéséért. A Sport Klub az amerikai egyetemi meccsek közvetítésével, és persze legfőképpen a magyar bajnokság összefoglalójának sugárzásával szintén fontos láncszem. André, Hetthéssy Zoli és Sághy Kálmán is hasznos, és színvonalas munkát végez. Ez is növeli egyébként a díj értékét, tehát van okom köszönetet mondani a szurkolóknak a szavazatokért.

Hogyan látod a hazai amerikai football fejlődését?

Le vagyok nyűgözve. Elképesztő a fejlődés, olyan emberek érdeklődnek a sportág iránt, akikről korábban el sem tudtam volna képzelni. Rengetegen kérdezgetnek a játékról, sokan jelentkeznek nálunk is, hogy hol tudnának játszani, szóval, igazi forradalmat élünk át. Mindez azért különösen nagy dolog, mert egyébként az emberek sokkal kisebb figyelmet szentelnek a sportnak, mint amikor én gyerek voltam. Akkor a magyar sportolók igazi hősök voltak, manapság sajnos az olimpiai bajnokokat is alig ismerik az emberek. Erre jön egy hazánkban teljesen gyökértelen sportág, és néhány év alatt felkavarja az állóvizet. Meseszerű történet, remélem, a folytatás is hasonlóan alakul.

Tudjuk, hogy nagy Chiefs rajongó vagy, de itthon is van kedvenc csapatod?

Nincs, nem is lenne szerencsés. Az tény, hogy a különböző ismeretségek, az úttörő szerep, és a földrajzi közelség miatt legtöbbször a Budapest Wolves mérkőzéseit láttam, kommentáltam. De nagyon szimpatikusak a vidéki próbálkozások is, főleg azért, mert tudom, hogy a játékosok, edzők, és bizony a nézők is milyen komoly áldozatokat hoznak azért, hogy játszhassanak, taníthassanak, szurkolhassanak. Valahogy olyan az egész, mintha a labdarúgás egy évszázaddal ezelőtti elterjedését figyelhetnénk meg. Mindenki a játék, a sport szeretetét tartja a legfontosabbnak, ennél fogva mindenkinek szurkolok, aki ezért dolgozik.

Az első osztály döntőjét Te közvetítetted a helyszínen. Volt lehetőséged más mérkőzést is élőben megtekintened?

A Wolves egyik osztrák bajnokiját közvetítettem a Margitszigeti stadionban. A helyzet az, hogy egy riporternek nagyon ritkán van arra ideje, hogy nézőként vegyen részt egy sporteseményen. Én is minden hétvégén dolgozom, tehát nem jutottam ki több találkozóra. De az eredményeket mindig megnéztem, sőt, az Elnök Úr kérésére minden héten osztályoztam a klubok honlapját is.

Mire számítasz az idei bajnokságban?

Hatalmas küzdelemre, és további kiegyenlítődésre. Nagyon kíváncsian várom, hogy ha a Wolves tényleg a legjobb csapatával vesz részt a magyar bajnokságban, meg tudja-e állítani a kétszeres bajnok Győr Sharks-ot. De a másik csoportban is érdekes lesz a komolyan megerősödő Cowboys és az állandó döntős Gladiators harca. Aztán ott van a másodosztály, ahol új csapatok debütálnak, megerősítve azt a megállapítást, hogy szélesedik a paletta. Drukkolok nekik, és nagyon bízom abban, hogy a már ismert csapatokkal együtt kemény, férfias, de az eddigiekhez hasonló, sportszerű küzdelemben döntik el a helyezések sorsát.

Vélemény, hozzászólás?