A versenynaptár már kijött, mindenki kiválogathatta a kedvére való találkozókat, de nézzük azokat a dolgokat, melyek első ránézésre nem látszanak.

A felsőházzal így tavasszal, az indulás előtt nem igazán érdemes komolyan foglalkozni, egyrészt, mert a nyári pihenő előtt mindössze két mérkőzést játszanak le a hatból, másrészt, mert mindhárom csapat, a Cowboys, a Wolves és a Sharks is vélhetően a saját nemzetközi szereplésére fog elsősorban koncentrálni.
A biztos rájátszás tudatában persze azért nem lesz mindegy, hogy ki hol végez az első három helyen, úgyhogy főleg a Cowboysnak észnél kell lennie július előtt is, hiszen ők mindkét mérkőzésen pályára lépnek, sőt, mindkettő hazai lesz a számukra, így ősszel idegenben kell helytállniuk.
Ami az alsóházat illeti, a népes, 10 fős mezőny minden tagjára 6-6 mérkőzés vár majd. A sort rögtön egy csemege nyitja április 10-én, amikor az Újbuda Rebels fogadja majd a Dunaújváros Gorillaz csapatát.
A tavaszi-őszi rendszerben a Gladiatorsra nem vár július után alapszakaszi találkozó, vagyis ha nem ők lesznek az alsóház legjobbjai, számukra július 10-én véget ér a szezon. Rajtuk kívül mindenki játszik az őszi szakaszban, a Wildfires rögtön kettőt is.
Ami a mérkőzések időbeli elosztását illeti, ’dupláznia’ senkinek nem kell, legalább egy pihenőhétvége mindenkinek jutott, de a ló túlsó fele már nem ilyen egységes. Többek igen kiegyensúlyozottan, 2-3 hetente pályára lépnek (mint például a Titans, a Gladiators, a Heroes), míg a rekord szünettel a Tigers bír, nekik 49 nap telik el két mérkőzésük között, de a Wolverinesnek is van 5 hetes szünete, csakúgy, mint a Soldiersnek, de a Wildfires két őszi meccsének tavasszal van meg a böjtje – 5-5 és 3 hét szünettel követi egymást a három tavaszi találkozójuk.

A budapesti csapatok közül a Titans és a Rebels húzhat ki egy idegenbeli utazást szintén fővárosi ellenfél miatt (Bulldogs-Rebels, Rebels-Titans).
Ezzel némiképp összefügg az utazott kilométerek száma, melyben a Bulldogs ’nyert’ 1157km-rel (szimpla város-város közti, nem pontos pályacím alapján számolva), de nem sokkal marad el mögöttük a Tigers a maga 1143km-ével. A többiek mind 620-970km közé esnek, kivéve a Titans, akik két úttal mindössze 387 km-t tesznek meg.

Nézzük az egyes csapatok sorsolásának erősségét. Mivel tavaly mindenki játszott, nincs újonc az alsóháziak között, így összevethetőek az ellenfelek. A tavaly a Divízió II-ben indulóknál az alapszakaszi mérleget vettük, a Tigersnek az utolsó DivII-es eredményt (4-0) írtuk be. Mivel a Titans náluk rosszabb eredménnyel végzett az első osztályban, így náluk 3-1-es mérleggel számoltunk.
A feljutók esetében a Wolverines megkapta a kiütött Steelers 1-3-as eredményét, a Rebels pedig eggyel jobb, 2-2-es mérleggel került be a rendszerbe. Természetesen nem biztos, hogy ez tökéletes erőviszonyokat ad ki, de talán ez van legközelebb a valós helyzethez.
Ezekkel a számokkal dolgozva összeadtuk mindenkinél az ellenfelek győzelmeit és vereségeit, majd a győzelmek számát elosztottuk az összes mérkőzés (24) számával.

A legerősebb sorsolást a legnagyobb szám adja – a számolás után a sorrend így néz ki:
.708 Bulldogs
.667 Wolverines
.625 Heroes
.625 Rebels
.583 Soldiers
.583 Titans
.500 Wildfires
.500 Gladiators
.500 Gorillaz
.458 Tigers

Nyilván ezek a számok nem predesztinálnak senkit az alsóház első, az összesített tabella negyedik helyére, de támpontnak nem rosszak. Az kilátszik, hogy a Gorillaznak, mint kvázi címvédőnek és a Tigersnek, akik 2008 óta nagyon sokat fejlődtek, viszonylag könnyű dolga lesz, de mindenképpen könnyebb, mint a harmadosztályból feljutó Wolverinesnek, vagy akár a Rebelsnek.
Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy ezek a számok a 2009-es erőviszonyok alapján készültek, és tavaly nyár óta bizony igen sok minden történt az egyesületeknél.

A bajnokság lebonyolítása miatt – miszerint csak a legjobb számíthat a playoff szereplésre, a július-augusztusi nyaralásra minden bizonnyal igen sokat magukkal viszik majd a versenykiírás azon szakaszát, mely a sorrend meghatározásáról dönt azonos eredmény esetén. Persze a Gladiators addigra már tudni fogja, hogy van-e még izgulni valója, vagy sem…

Forrás: MAFL – Koroknai Gergely

Vélemény, hozzászólás?