Debrecen – Lassan 7 éve élnek gladiátorok Debrecenben, az utóbbi években valamiért mégsem hallani életre-halálra vívott harcaikról. A kezdeti sikerek után jelenleg újra az első osztálybeli szereplésért küzd a debreceni amerikaifoci egyesület.

A Debrecen Gladiators Amerikai Futball Klub 2004-ben jött létre a belga állampolgárságú Trabelsi Karim kezdeményezésére, és a 2005-ös szezontól, vagyis a kezdetektől meghatározó csapata volt az első osztálynak. A legelső Hungarian Bowl döntőjét a Debrecen Gladiators játszotta a Budapest Wolves ellen (a debrecenieknek az ezüst jutott). Önerőből jutottak a csúcs közelébe, gigászi csatáik hírére népes szurkolótábor alakult ki a csapat körül, körülbelül ezren látogatták a meccseiket.

”Olyan erőt képviseltünk a hazai első osztályban, hogy a debütálást követő 3 évben kibéreltük magunknak a dobogó második helyét, de voltak olyan meghatározó játékosai a csapatnak, akik nem tudtak beletörődni abba, hogy az elérhető elsőség helyett mindig vereséggel zárul a szezon” – mesélte Ökrös Árpád az egyesület titkára.

Három évvel ezelőtt 15 játékos hagyta el a Gladiators-t, ami jelentős érvágás volt, hiszen egy teljes csapathoz, támadó, védő és speciális egységekkel együtt is minimum 50 főre van szükség.

”Nehéz helyzetbe kerültünk. Volt olyan meccs, ahol 18 emberrel futottunk ki a pályára. Kevesen is voltunk és fontos posztokról is hiányoztak rutinos játékosok, hiszen az edzéskörülményeink miatt a sérülések is gyakoriak, így visszaestünk a másodosztályba és elvesztettük a támogatónkat is” – mondta Ökrös Árpád.

Se elég játékos, se támogatás nincs az amerikaifocisok mögött. Saját zsebből pedig meglehetősen nagy küzdelem fenntartani és összetartani egy jelenleg nem az abszolút diadalra esélyes csapatot.

”Több pénzbe került egy meccsre kibérelni a stadiont, mint amennyi egy másik pálya bérlése a havi edzéshez. Most talán sikerül a honvédséggel megállapodni, hogy a Kossuth Laktanya sporttelepén edzhessünk, és úgy csökkenhet a teher”- reménykedik az egyesület titkára.

A csapat vezetői idén a másodosztály első négy helyezettje közé várják a Gladiators-t, így esély nyílhat a feljutáshoz, hogy jövőre a Divízió I-ben folytassák a harcot. Az idény kezdetéig nagy erőkkel dolgozik a csapat, és várják mindazokat, akik játékosként vagy szponzorként építenék és támogatnák a csapatot. A sportág szerelmesei pedig kilátogathatnak a szezonnyitó meccsre március 26-án, a Gázvezeték utcai salakmotor pályára, ahol a debreceniek a Budapest Hurricanes ellen küzdenek a yardokért.

Forrás: DEHÍR – Baranyi Péter 2011-02-24

 

Vélemény, hozzászólás?