Mérföldkőhöz ért az amerikai futball a cívisvárosban. A már több, mint 6 éve létező helyi csapat eddig is számos egyetemistával erősítette sorait, ám a 2011/12-es tanévtől hivatalosan felvehető testnevelésóraként is elismerik a hallgatóknak.
 

Az amerikai foci ez idáig is jelen volt a város sportéletében, viszont most szeptembertől az egyetemi testnevelés palettáját szintén színesíti, s innentől még vonzóbb lehet a diákoknak. Mint annyi más edzéslehetőségnél a debreceni klubon belül előfordult már, hogy hallgató és oktató a pályán egyenrangú partner lett, s bár a katedránál megmaradt a protokolláris magázó forma, az öltözőben sokkal kedélyesebb sporttársi viszony alakult ki. Így értékelte ezt a felfrissült egyetemi sportvezetés is, és Lenténé P. Andrea segítségével bekerültek a Gladiátorok a „campusra”.
Az amerikai focinál, mint a többi 14 fizetős kurzusnál, az indexet aláíratni félév végén az egyetemi rendszerben és az oktatónál kell. A sikeres záráshoz a HUNGAROFIT próba teljesítése kötelező, ám ismerve a csapat erőnléti edzéseit könnyűszerrel leküzdhető lesz.
Az amerikai foci játékképe sokfajta testfelépítésű és gondolkodásmódú embernek nyújt lehetőséget arra, hogy csapattagként megtalálja a maga pozícióját. Az irányítótól a futókon és elkapókon át a falemberekig mindenféle készség változik. Így lehet ugyanazon gárda hasznos tagja egy jó kombinatorikus készségekkel megáldott, nyurga dobó, egy atletikusabb sprinter és egy statikus szerepet vállaló izomkolloszus. A társadalom legkülönbözőbb részeiről jönnek játékosok: diákok, fizikai munkások, informatikusok, hivatásos katonák, reklámszakemberek vagy épp felsőoktatásban oktatók. Ráadásul három külön csapatformában egymást váltva 11-11 játékos áll fenn egyszerre a pályán (mint az európai labdarúgásnál): védő, támadó vagy épp a speciális egység. Ha csak ezt számoljuk – az esetleges átfedések nélkül –, az már eleve háromszor tizenegy ember, ha feltételezzük, hogy senkinek nincs cseréje. Ezért van, hogy egy mérkőzésre nevezett játékosok száma akár elérheti a 55 főt. Ezt az is indokolja, hogy a négy negyed nagyon szakaszos az igénybevételt tekintve, a labda játékba kerülése után 6-8 másodpercig mindenkinek minden poszton száz százalékot kell nyújtani fizikálisan és szellemileg, így az egymásután, többször, hirtelen fellépő terhelés nagyon sokat kivesz egy-egy szereplőből. Ezért ideális játékos jelöltek az egyetemi fiatalság, akik mind mentálisan, mind fizikálisan a legtöbbet tehetik hozzá a sikerhez.

További információk:
http://www.sport.unideb.hu/dokumentumok/tovabbi-sportszolgaltatasok.pdf
 

Szöveg: Bódi Sándor

 

Vélemény, hozzászólás?