Az aréna homokja szívta magába a harcosok vérét az antikvitásban, ám most sokkal nagyobb értéket képvisel, mintsem hagyhatnánk „elfolyni”. Szerencsére ma a sportpályán nagyon ritka a nyílt sebes sérülés, viszont a „csapolás” ráfér a küzdőkre.

Véradásra verbuvált nemrég tagokat a Debrecen Gladiators amerikai focicsapat alelnöke, Gerda Lajos:
– Annyi előzménye volt a mostani akciónknak, hogy hallottam a rádióban: kevés a vér, kevés a véradó. Úgy gondoltuk, egészséges férfiak vagyunk: képesek a jó ügyért tenni.
Mindig keressük a lehetőségeket, miben tudnánk a cívisvárosban élőknek önzetlenül segíteni. Alapvetően a mozgás megszerettetésében, a sportos életmód hirdetésében szoktunk részt venni nyilvános eseményeken. Ez most túlmutat a játékunkon, a tudatos életvitelhez kapcsolódik. Bizonyítottuk, az agresszívnak tűnő sportunkat felelősségteljes férfiak űzik. Ez nem pillanatnyi fellángolás, korábban is voltak szervezett véradásaink, és a csapatban sok a rendszeres donor. A jó szolgálat nem áll távol a gárdától. Szeretnénk minél többször minél nagyobb létszámban megjelenni, életet menteni – summázta az alelnök.

A Debreceni Regionális Vérellátó Központ igazgatója, Dr. Bohaty Ilona szívesen vette a kívülről jövő kezdeményezést:
– Külön öröm, ha fiatalok jönnek. Elöregedő társadalmunkban Európa-szerte drasztikusan nő a törzsgárda átlagéletkora (az ötvenes éveikben járnak), azaz 10-15 év múlva kilépnek a donorkörből. Az a „minimum”, hogy pótoljuk őket 2020 utánra. A fiatalság a célközönség, akiket már a középiskolában próbálunk megszólítani. Legyenek nyitottak, az önkéntesség fontosságára hívjuk fel a figyelmet: saját belső motivációjuk, esetleges egyéni érintettségük (hozzátartozónak szervezett, irányított véradás) hozza el őket segíteni. Az életmentésen van a hangsúly, hisz egy komolyabb balesetes műtétjénél akár 15-20 egységnyi vérkészítményt is felhasználhatnak. Egy tömegszerencsétlenségnél pedig hirtelen hatványozottan megnő az utánpótlás igénye.
A Magyar Vöröskereszt az éves tervében, heti bontásban is szervezi a programozott véradásokat. Minden lehetőséget megragadnak a toborzásra, véradó busszal járják az országot. Ha igény van rá, ha egyszerre nagyobb tömeget tudunk bevonzani, akkor mi is kitelepülünk cégekhez, közintézményekbe, helybe megyünk a diákokhoz. Azonban a kampányaink és az egyes akcióink mellett állandó véradókra van szükség. Fontos a folyamatosság, mert egy vérlemezke-készítményt csak négy napig felhasználható. Ezért okozhat részleges fennakadást egy munkaszünettel járó hosszúhétvége, ilyenkor a médiában az azt megelőző napokra próbáljuk behívni a donorokat feltölteni a készleteket. Hetente háromszor (hétfő, szerda, péntek) már 17:30-ig is nyitva vagyunk, ill. szombaton 9 és 13 óra között, csakhogy az idő ne legyen senkinek se akadály.
A testi és szellemi egészséges életmóddal kell együtt járnia az önkéntességnek. Ráadásul ez a fajta jótékonyság nem kerül semmibe – összegzett az igazgató asszony.


 Szöveg és kép: Bódi Sándor
Galéria
 

Vélemény, hozzászólás?