Mózes Dániel egy időre hazáját maga mögött hagyva külföldön él. Az egykori Gladiátor most Belgiumban kamatoztatja a hajdúságiaknál szerzett ismereteit. Új egyesülete, a Brussels Bulls, hamar befogadta, máris oszlopos tagja.
 

  Dani, a Debrecen Gladiators hajdani játékosa, az amerikai futballt megelőzően 1999-től 2011-ig kézilabdázott. A cívisvároson kívül megfordult Fehérgyarmaton, Hajdúböszörményben, Békéscsabán. Majd 2011 májusában, az akkori csapatánál, a Balmazújvárosi KK NB1/B-s csapat tagjaként szögre akasztotta a kézilabdacipőt. Mivel már akkor több éve figyelemmel kísérte feleségével együtt az NFL közvetítéseket, és tetszett a sport gyorsasága, keménysége, kézenfekvő volt, hogy a kézilabda után az amerikai focit választotta.

-Mivel Debrecenben éltem, egyértelmű volt, hogy a Gladiators-nál próbálkozom. Eleinte csak lejártam a nyári alapozó edzésekre a mozgás miatt. 2011.  Augusztus 20-án, egy bemutatómeccsen tapasztaltam meg először, milyen sisakban és vállvédőben ütközni, onnantól kezdve nem volt kérdés, ezt akarom csinálni.

Korábbi sportágában megszerzett állóképességének és erejének köszönhetően több poszton is bevethető játékos lett. – WR, Safety posztokon voltam a Gladiators-nál, valamint a Speciális egységekben is kaptam feladatokat. Mindkettőt nagyon élveztem, és rengeteget tanultam a sportról.
A barátságos, összetartó, fanatikus társaság hamar befogadta Danit. A Debrecen Gladiators-ról a következőképpen vélekedett: – Mindenki imádja a sportágat, keményen harcol a pályán, hajlandó időt és energiát áldozni a sikerért. Nekem való közeg volt, remekül éreztem magam.
A családos sportolónak (mivel középiskolás kora óta versenyszerűen mozog, és 4-6 alkalommal edzésre jár a munka és a család mellett) soha nem volt egyszerű beosztani az idejét, de mindig sikerült megtalálni az egyensúlyt a munka, a család és a szabadidő között. – Nem lehetetlen feladat, motiváció és elszántság kérdése az egész. Sok, nálam magasabb szinten sportoló barátom van, eddig mindenkinek sikerült megoldania.

A kiváló sportembert munkája elszólította nem csak Debrecenből, hanem az országból is, és Belgiumban folytatja életét. Ám az amerikai futball cipőt nem kellett sutba dobnia, korábbi edzője, Karim Trabelsi segítségével, tavaly október óta a Brussels Bulls csapatában külső Linebackerként játszik. Az egykori Gladiátor így nyilatkozik jelenlegi csapatáról: – A Bulls egy 2005 óta létező csapat Belgiumban. A kezdetektől nagyon komoly hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre. Flag-foci, Juniors, Cadets csapatokban játszhatnak a srácok. A klub az utóbbi években uralja a Belga utánpótlás-bajnokságokat. A juniorok sorozatban 4-ik alakalommal lettek bajnokok, ráadásul 2012-ben veretlenül. A felnőtteknek 8 edzője van, minden résznek van saját felelőse. Szintén 8-an foglalkoznak az utánpótláscsapatokkal. Sok tehetséges fiatal a felnőtteknél is részt vállal, de azért vannak idősebb játékosok is. A gárda nagy része saját nevelésű.
A csapat a FFL-ben (Flemish American Football League) szerepel. Tavaly az elődöntőben elszenvedett vereség miatt maradt le a Belgian Bowl-ról.

Mózes csapatánál hetente 2 közös edzése van. Az erőnléti tréningeket pedig mindenki saját maga ütemezi hetente 2-3 alkalommal. Évente 2-szer pihennek meg hosszabban a felkészülésben, párhetes nyári és téli szünetet tartanak.
Danihoz hasonlóan többen is külföldről érkeztek a Bullsba, azonban ez csak hasznára van a klubnak. A légkör barátságos a csapatban, és jól érzi magát mindenki. Az elszánt társaság átlagéletkora fiatalnak mondható, viszont annál tapasztaltabb. Dani szerint a közös mindenkiben az, hogy imádják a sportot, és nagyon nem szeretnek veszíteni.

A hajdúsági egyesületnél töltött idő alatt szerzett tapasztalatokat hamar kamatoztathatta Belgiumban, az egykori Gladiátor már túl van első mérkőzésén, amiről így beszél: – Nagyszerű mérkőzés volt a vasárnapi, mindenki nagyon komolyan vette, 0-32 aranyban nyertünk az Antwerpen Diamonds ellen. Némi pikantériája volt a meccsnek… Az utóbbi években rendre a Diamonds nyerte a párharcokat. Tavaly kettőből kettőt, ráadásul a második az elődöntőben volt, és azzal véget vetett a Bulls szezonjának.
Igyekszem beilleszkedni a közegbe. Minél gyorsabban megtanulni a rendszert, és pontosan végezni a dolgom. Sokat kell még tanulni, hiszen ez csupán a második évem futballjátékosként.
A Bulls-nál sok szereplési lehetőséget kapok (defense, special team), próbálok segíteni az egységeknek, amennyit csak tudok.

Dani társai már junior koruk óta vannak együtt, így sokkal tapasztaltabbnak számítanak a közös játékban, mégis ezt kemény munkával próbálja kompenzálni, illetve minden edzést megragad, hogy tanulhasson új edzőitől, a csapat tagjaitól.
Mivel a fiúk túlnyomó része dolgozik, ezért az edzések este 8-kor kezdődnek. A tréning első felében az egységek szeparáltan gyakorolnak külön edzővel, majd utána kezdődik a közös taktikai építkezés.

Mózes még néhány évig külföldön fog dolgozni és játszani, de feltett szándéka, hogy visszatérve újra csatlakozik anyaegyesületéhez, a Gladiators-hoz.
 

Kovács Zoltán
Fotók: Király Etelka, Gáncsos Attila, GDsportpocs.be
 

Vélemény, hozzászólás?