Az NFL népszerűségének növekedésével egyre több ember nézi az amerikai futballt, azonban kevesen rendelkeznek az idővel és energiával, hogy mélyebben beleássák magukat a játék taktikai elemeibe. Ezeknek az olvasóknak szeretnénk segíteni a mostani cikkünkkel, ahol végignézzük az amerikai futball posztjait és fontosságukat. Fontos kiemelnünk, hogy ez a megközelítés az NFL szempontjai szerint történik, az egyetemi bajnokságban és más ligákban egész más lehet a fontossági sorrend.

 

Irányító
Az irányító legfontosabb játékos a pályán. Minden rajta keresztül történik, minden play-nél a kezdeti pont a center és az irányító közötti labdaátadás.

Miért olyan fontos a futójáték? Mert jobb lehetőséget teremt az irányító számára a pontos passzokhoz, mivel a földön fenyegeti a védelmet ezzel csökkentve az irányítóra helyezett nyomást. A futójáték hiánya egydimenzióssá teszi a támadó szekciót, megkönnyítve ezzel a védelmi koordinátorok dolgát.

Miért olyan fontos a passzsiettetés a védelem szempontjából? Mert arra kényszeríti az irányítót, hogy rövidebb idő alatt hozzon döntéseket, így hibára kényszerítve őt. A stressz nagyon kellemetlen dolog, ha sikerült egy irányítót megfélemlíteni késői ütközésekkel, durva szerelésekkel nem lesz képes higgadt döntéseket hozni, jelentősen csökkentve a támadások veszélyességét.

Amit mondani szeretnék az, hogy ha jól meggondoljuk a speciális csapat kivételével a támadó és a védekező csapatrészt az irányító határozza meg. A csapatok azért draftolnak és igazolnak játékosokat, hogy a saját passzjátékukat erősítsék, vagy éppenséggel az ellenfelét gyengítsék.

Véleményem szerint, ha egy csapatnak lehetősége van egy olyan irányítót draftolni aki  szerintük az NFL legjobb 15 játékosa között lehet, akkor szerződtetniük kell a játékost. Nem szabad a közvéleményre hallgatni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy addig, amíg egy csapatban nincsen legalább egy kicsit is átlagon felüli irányító, nincs esélyük maradandót alkotni a rájátszásban.

Egyetlen falember, futó vagy elkapó sem érhet fel hatékonyság szempontjából a legjobb 15 irányítóval. Amennyiben nekem kellene csapatot építenem minden esetben Tony Romo-t vagy Matt Schaub-ot választanám Jarred Allen, Adrian Peterson vagy akár Troy Polamalu helyett.

Következzenek a szempontok, amit minden poszt esetében mérlegelni fogunk:

Ritkaság: Nagyon nehéz igazán jó képességű irányítót találni a draft első köre után gyakorlatilag lehetetlen (persze erre is van ellenpélda: Tony Romo, Tom Brady), és a kiemelkedő irányítók nem is lesznek szabadügynökök. Arra megvan az esély, hogy a karrierje végén járó játékosokat megszerezzenek egymástól a csapatok (Donovan McNabb, Joe Montana, Brett Favre) de ez nem egy hosszú távú megoldás.

Hatékonyság: Azt hiszem mostanra világos mennyit jelent a csapatok számára az irányító. Ő mozgatja szálakat, hatalmas mennyiségű yard-ot haladhat akár egyetlen passzal, a csapat kezében tarthatja a labdát és így kontrollálja a játékidőt, vezére a játékosoknak a pályán és azon kívül is.

Pénz: Az NFL-ben az irányítók keresik a legtöbbet, a kiváló irányítók pedig még ennél is többet. Ha sikeresek akarnak maradni a ligában a csapatoknak mindent meg kell tenniük a sztárirányítóik megtartása érdekében, ezzel sokan vissza is éltek az utóbbi években, talán most a fizetési sapka posztonkénti meghatározásával változhat a helyzet.

Karrierhossz: Néha az irányítók komoly sérüléseket szerezhetnek, mégsem ez a jellemző, általában a harmincas éveik közepéig aktívak maradnak. Az NFL átlaghoz képest ez kiemelkedő.

Összefoglalva: Kétség kívül az irányító a legfontosabb poszt az amerikai futballban. A csapatok a jó képességű játékosokat megtartják, ezért a draft az egyetlen mentsvára a gyengébb csapatoknak. Az igazán jó irányítók hosszú évekre akár évtizedekre is megváltoztathatják a liga képét (gondoljunk csak Peyton Manning-re vagy Brett Favre-ra).

Vak oldali tackle
Leginkább bal oldali tackle-ként szokták emlegetni, de mivel balkezes irányítók is léteznek én ezt az elnevezést kedvelem. Ők azok a játékosok akik a támadó fal legszélén állva az irányítók hátát védik, ez azért nagyon fontos, mert a dobáshoz készülő irányító általában az oldalvonalra párhozamos vállal áll, tehát a pálya egyik felét nem látja, az onnan érkező ütések ellen nem tud védekezni.

A tackle leggyakrabban a szemben álló defensive end-el vagy a külső linebacker-rel (3-4-es védelmi felállás) találja szembe magát, ezek a játékosok általában a védelem legatletikusabb és legképzettebb emberei. A draft során a vak oldali tackle-öket a passzvédő képességeik alapján ítélik meg, a futásblokkolás ezen az oldalon annyira nem fontos.

Amennyiben a vak oldalon könnyen nyomás helyezhető az irányítóra a védelemnek nyert ügye van, ezért a kiemelkedő passzvédekezők legalább olyan fontosak egy csapat számára, mint az átlagon felüli képességű irányítók.

Következzen az osztályozás:

Ritkaság: Elsőre azt gondolnánk, hogy nehéz igazán jó vak oldali tackle-t találni, ha azonban jobban utánajárunk kiderül, hogy legalább 20 nagyon jó képességű tackle van az NFL-ben(Joe Thomas, Ryan Clady, David Stewart, Jake Long, D’Brickashaw Ferguson stb.). Az is igaz viszont, hogy az egyetemről kikerülve általában hamar elkelnek a draft során. Közepesre értékelném ezt a tulajdonságot, mert a közelmúltban veterán tackle-ök váltottak csapatot (pl: Jamaal Brown), tehát ha egy csapatnak egy ilyen játékosra van szüksége cserével is szerezhet egyet, nem kell csak a draft-ban gondolkodnia. Ugyanakkor a szabadügynökség során lehetetlen kezdő szintű játékosokhoz hozzájutni ezen a poszton, a csapatok számára túl értékesek, minthogy engednék őket ingyen távozni.

Hatékonyság: Egy elit vak oldali tackle hatalmasat javíthat egy csapat passzjátékán, egyszerűen azért, mert az irányítónak több ideje van a zsebben. Tehát ha egy támadó egység kordában képes tartani az ellenfél legjobb passzsiettetőjét az jelentős mértékben növeli a támadószekció hatékonyságát.

Pénz: Az irányítók után a vak oldali tackle-ök keresnek a legjobban az NFL-ben, ez azért van így, mert ők az első számú biztosítói a csapatok legnagyobb befektetéseinek, az irányítóknak.

Karrierhossz: Az átlagnál egy kicsit jobban bírják a gyűrődést ezen a poszton a játékosok, de nagyon ritkán láthatunk 30 év fölött jól teljesítő tackle-t az NFL-ben, ekkor ugyanis már az évek óta tartó terhelés miatt nem képesek a megfelelő robbanékonyságra.

Összefoglalva: A megfelelő irányító megszerzése mellett elengedhetetlen az irányító megfelelő védelme is, ezért a csapatok sokszor hamarabb igazolnak kiemelkedő vak oldali tackle-t így a következő években érkező irányítót nem kell a sérüléstől félteni. A Lions a legjobb példa erre, az egyébként kiemelkedő képességű irányítójuk Matt Stafford leigazolása után következő két évben sérültlistán végezte, mert nem voltak képesek megfelelő vak oldali tackle-t szerezni.

A következő hetekben folytatjuk a posztok bemutatását.

Forrás: Szűcs Botond – http://endzonemagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?