Közösen szurkolták végig a Grand Casinóban az amerikai futball döntőjét vasárnapról hétfőre virradóan a Debrecen Gladiators játékosai, akik a nagy derbit megelőzően az elektronikus rulettasztalnál és a játékgépeknél tesztelték szerencséjüket.

Felfutóban?

Bodnár Dávid szoros meccset várt nehezen megjósolható végkimenettel. Kedvence a Seattle Seahawksból Marshawn Lynch, a New England Patriotsból Tom Brady. Ugyan őket tekinti etalonnak a Patriots-győzelemnek szorító Dobrosi Zsolt. Dobos Arnold „anti–patriótának” nevezte magát, remélte, a Seahawks győz. A fiúkat arról is faggattuk, ismertebb-e az amerikai foci ma, mint korábban.

– Amióta élőben, magyar kommentárral lehet nézni a találkozókat, hála Istennek egyre többen foglalkoznak vele. A döntő jó alkalom egy bulira, a fiatalok sok helyen összegyűlnek, közösen szurkolnak. Közben amerikai mintára csirkeszárnyat, chipset esznek, whiskyt, kólát isznak – válaszolta Bodnár Dávid. Dobrosi Zsolt úgy látja népszerűbb lett, amit abból lehet lemérni, hogy közösségi oldalakon sokan kommentálják a találkozókat. Többen az Egyesült Államokig is elmennek egy-egy mérkőzés kedvéért. Ő maga is többször volt. Mint megjegyezte, a szabályok bonyolultabbak, mint az európai focié, ugyanakkor néhány óra alatt megtanulhatók.

– A sportág igazi áttörésének gátja, hogy az európaiak a „gurulós focihoz” vannak hozzászokva, azt értik. Nálunk az emberek 95 százaléka nem ismeri a szabályokat. Ez még azokra is igaz, akik kijárnak a meccsekre – vélekedett Dobos Arnold.

Egyre jobbak

Dobrosi Zsolt hozzátette: – Három éve kezdtem el az amerikai focit, sokkal szegényesebb körülmények között játszunk, mint a tengerentúl. A magyar focisták nem akarnak ráengedni a pályájukra, mondván, tönkretesszük a gyepet. Olyan eszközeink sincsenek, például ütközőbója, fal, mint amiket az amerikai filmeken látunk. Ugyanakkor van javulás – fogalmazott Bodnár Dávid, míg Dobrosi Zsolt szerint a legnagyobb fejlődés az edzői gárda szakértelmében tapasztalható. Míg 8-10 éve egy 30 fős csapat 12-13 felszereléssel rendelkezett és a cserejátékosoknak meg kellett várni, amíg a pályáról lejövő levette a használt „cuccot”, addig ma könnyebb hozzájutni ezekhez a dolgokhoz. Leginkább a szponzoráció az, amiben előrébb kellene lépni – kevés a támogató.

Las Vegas

A meccsnézés helyszínéül szolgáló Grand Casinót viszont már „nagyon elegánsnak”, „amerikainak” találták, mint Dobrosi Zsolt megjegyezte, járt már Las Vegasban, ahol ilyenek a jó kaszinók. Ez a létesítmény emeli Debrecen színvonalát! – tette hozzá.

Jeney Domokos, a kaszinó HR és marketing igazgatója elmondta: néhány hónapos nyitva tartásuk alatt már több, mint 50 ezer látogatójuk volt, s nem csak Debrecenben, hanem a régióban is rendkívül népszerűek. Naponta 0–24 óráig várják vendégeiket!

Forrás: HBN-OCs Fotó: Molnár Péter

 

 

Vélemény, hozzászólás?