14409533_1282270585131072_6715790555248056034_oA Debrecen Gladiators U17-es csapata nyerte meg a korosztályos amerikaifutball bajnokságot.

A torna zárónapját a Gázvezeték utcai salak Stadionban rendezték, amin a házigazda arany-feketék mellett a Budapest Cowbells és a Wanderers vett részt. Az első két meccsen már eldőlt a két finalista kiléte, hiszen míg a Vándorlók 26-8-ra, addig a Gladiátorok egy kiélezett mérkőzésen 7-6-ra verték a Cowbells-t. Az összesített tabella pedig azt mutatta, hogy a cívisvárosi alakulat listavezetőként jutott a döntőbe.

Az aranycsatában ugyan a Wanderers szerezte meg a vezetést (0-7), de még az első félidőben fordított a Gladiators. Németi Soma kétszer megtalálta Gulyás Bálintot 1-1 remek touchdownt érő passzal. A második hatpontosnál Németi megfutotta az egypontost (13-7). A fordulás után kiélezett csatát vívott a két együttes, de végül Németi hatpontosával és extrájával már az arany közelében érezhették magukat a házigazdák (20-7). A Gladiátorok védelme ezután remekül állta a sarat, és mindössze az utolsó másodpercekben engedett újabb TD-t, de a Wanderers ezzel már csak szépíteni tudott. Így a bajnokságban 9 emberrel induló Gladiators 20-13-ra győzött a fináléban és először nyerte meg ebben a korosztályban az aranyérmet.

„Ez a siker a játékosok érdeme! Azoké, akik eljárnak edzésekre és meccsekre, megtanulják a playbookot és még a szabadidejükben is foglalkoznak vele” – dicsérte a fiatalokat Szűcs Botond, a Gladiators vezetőedzője. – „Le a kalappal a srácok előtt, hiszen 9 emberrel indultunk egy 7 emberes fociban, tehát mindössze két cserénk volt. Abszolút pozitívan értékelem őket, és ez a siker a legédesebb, amit a Gladiators-zel elértünk. Ez az a korosztály, amire a jövő épül, és ezért nagyon fontos rájuk odafigyelni. A legutóbbi toborzónkról rengeteg olyan fiatal srác maradt, akikben nagy fantáziát látok és jövőre az U17-ben indulhatnak. Tehát van egy évünk dolgozni velük, hogy jó játékosokká váljanak.”

A döntő legjobbjának járó MVP-díjat az edzők döntése alapján, a cívisvárosiak válogatott játékosa, Fülep Csaba kapta. A zárónapon több sokyardos futást mutatott, értékesített egy extrát, 1 interceptiont szerzett, mind a védelemben, mind a támadósorban kiemelkedően teljesített.

fulep-csaba-a-donto-mvp-je-fulep-csabane-annamaria„Számomra ez a díj nagyon nagy megtiszteltetés, mert ez volt az utolsó évem U17-ben” – mondta Fülep Csaba. – „Természetesen ez nemcsak nekem köszönhető, ez az egész csapat érdeme, hiszen ugyanúgy ők blokkoltak nekem, miattuk is ment olyan jól a játék. Nagyon köszönöm a srácoknak is, hogy együtt küzdöttünk és együtt nyertük meg a bajnokságot. Nagyon sokat segített nekünk, hogy a felnőttekkel együtt edzünk. Nagyon sokat tanulhatunk tőlük, és így keményebbek is a tréningek. Az edzőnk Szűcs Botond is nagyon sokat segített nekünk. Mellette sokat fejlődtem, hiszen amikor idejöttem, akkor még a saját lábamban is elestem. Nagyon sok munkát fektetett belém és minden csapattársamba.”

A Gladiators számára felkészülési meccsek következnek, hiszen télen a cívisvárosiak arénatornákon szeretnének további sikereket elérni.
Fotók: Fülep Csabáné Annamária, Oláh Zsolt

 

 


Az U17-es Kupanap eredményei:

Wanderers-Budapest Cowbells 28-6 (20-8, 6-0)
Budapest Cowbells-Gladiators 6-7 (6-0, 0-7)
Gladiators pontszerzők: Németi Soma 1 TD, Fülep Csaba 1 XP.

Döntő:
Gladiators-Wanderers 20-13 (13-7, 7-7)
Gladiators pontszerzők: Gulyás Bálint 2 TD, Németi Soma 1 TD, Németi Soma 2 XP.

 

Makranczi László