A juniorok sikeres tavalyi éve után ismét ők kerültek a középpontba a Debrecen Gladiators-nál, és kezdetét vette a felkészülés a 2017-es szezonra. Az első mérföldkő a toborzás után a fiatalok sportantropometriai mérése volt.

“Ez elsősorban a sportágválasztásban, az amerikaifutball esetében pedig konkrétan a posztválasztásban nyújt hatalmas segítséget. A mérés eredményei megmutatják a pontos testösszetételt, a várható testmagasságot, az erősíthetőséget, illetve a testalkatot” – részletezte Szűcs Botond, a Gladiators vezetőedzője, aki hozzátette: az eredmények ismeretében sokkal tudatosabban tudják posztokra felkészíteni a játékosokat. Ezzel a módszerrel 7 éves kortól felmérhetők a leendő sportolók. Így kiküszöbölhető, hogy egy játékos éveket töltsön olyan poszt gyakorlásával, amelyben felnőttként kevésbé lenne sikeres.

A felnőtt szezonnal párhuzamosan tartott iskolai toborzások ugyan létszámban nem mutattak nagyobb bővülést, de minőségben javulást. Jó mentalitású fiatalok kerültek az edzői stáb keze alá. Szűcs Botond szerint jó emberanyag áll rendelkezésére, mindenki beleillik valamelyik poszt profiljába, de az amerikaifutball ilyen, itt mindenkinek meg lehet találni a helyét.

„Vannak persze kiemelkedően jó eredmények is, de ez egyelőre még csak ígéret. Kemény és alapos munkával a mai nemzetközi amerikaifutballban a határ a csillagos ég. Ezt a juniorjaink is tudják és így is állnak a fejlődéshez” – mondja az edző a fiatalokról.

Az utánpótlás keret összetartására egy háromnapos edzőtábort tervez a csapat napi 2-2,5 órás edzésekkel. A hangsúly az összeszokáson és a playbook megtanulásán lesz. A vezetőedző szerint a játékosok a labda mindkét oldalán fognak játszani, ami nagy fizikai és mentális megterhelés lesz nekik.

„Az edzőkkel azon fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobban támogassuk a résztvevőket, illetve hogy a lehető legtöbbet tudjunk nekik átadni abból, amit az amerikai futballról tudunk, és ami a Gladiators filozófiája” – hangsúlyozta Szűcs Botond.

A fiatalok a Gladiators felnőtt keretével fogják összemérni tudásukat, a felkészülési időszakban.

 

Kovács Zoltán