Felkészülési tábort rendeznek augusztus 24. és 27. között Székesfehérvárott, amely után szűkítik a magyar amerikaifutball válogatott keretét.

A nemzeti csapatban 52 hely kiadó. Ide kell beverekednie magát négy Gladiátornak, ha ott akarnak lenni a pályán szeptember 16-án a szlovákok elleni felkészülési meccsen, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Hartai Gábornak, Heitz Attilának, Kispál Gábornak, illetve Roják Richárdnak minden esélye megvan arra, hogy túléljék a keretszűkítést. Ők a támadósorba próbálják majd beverekedni magukat. Hartai, Kispál és Roják korábban már szerepet kaptak a nemzeti csapatban. Heitz Attila viszont újoncként veheti fel magára a címeres mezt, ha jól teljesít a főpróbán. E négy játékos között viszont erős az összhang, hiszen három támadó-falember, illetve egy futó alkotja a debreceni négyest.
Grátz Vilmos szövetségi kapitány is méltatta a Gladiátorokat, viszont azt már közölte, ha mind a négyen kiharcolják a kerettagságot, akkor nagyon valószínű, hogy nem tudja őket berakni a kezdőbe egyszerre.

„Az eddigi tapasztalataim alapján harcosokat ismertem meg bennük, akik nagy kitartással vetik bele magukat a munkába” – mondta Grátz Vilmos, szövetségi kapitány. – „Tavaly Roják Ricsi kevesebb szerepet kapott, mint amit megérdemelt volna. A hozzáállása viszont nagyon pozitív. Mellette mind Kispál Gábor, Hartai Gábor és az újonc Heitz Attila is pozitív benyomást tett rám. De ez még nem jelenti azt, hogy ott vannak a végső keretben. Technikailag azért még fejlődniük kell. Az viszont biztos, hogy egyszerre nem lesznek a pályán, ha mindegyikük bekerül, mert a játéksémánkba nem illene bele. Ettől függetlenül nagyon jó az összhang köztük, és ez látszik.”

A védelemben is lett volna egy Gladiators játékos, ám Varga Renátó munkahelyi elfoglaltság miatt nem tud részt venni a székesfehérvári edzőtáborban.

Makranczi László

 

Fotók: Ábrán Szabolcs