Egész napos U17-es Kupanapot rendeznek a bányászvárosban szeptember 17-én, amelyre az arany-fekete ifjak egy tavalyihoz képest bővebb kerettel indulnak.

A Gladiátorok 2016-ban, Debrecenben az U17-es fináléban legyőzték a Wanderers együttesét és ezzel történetük során először nyerték el a korosztályos bajnokságban az aranyat. Akkor mindössze 9 emberrel vágtak neki a viadalnak Szűcs Botond fiai. Abban az évben érdemelte ki Fülep Csaba is a legjobb 17 éven aluli játékosnak járó elismerést.

Idén viszont egy bővebb és talán erősebb kerettel vág neki a Gladiators a bajnokságnak. Ugyan Fülep már kiöregedett a csapatból, de azóta 22-re nőtt a létszám, ami hazai viszonylatban jónak számít. Ezek a fiatalok pedig már egy hete a Miskolc Steeleres ellen megvillantották tehetségüket egy korosztállyal feljebb. A 15 éves Kunkli László irányítóként remekelt, míg Németi Soma futóként sok nehéz pillanatot okozott az Acélosok védelmének. Ők is például pályára lépnek majd a tatabányai kupanapon épp úgy, mint a többi ifjú tehetség. Viszont itt már nem 11 a 11 elleni focit játszanak, hanem 7 a 7 ellenit kézilabda méretű pályán.

„Nagyon komoly toborzó munkát végzünk, hiszen minden tavasszal és ősszel 1-1 hónapot szentelünk arra, hogy testnevelésórákat tartsunk a környező középiskolákban” – mondta Szűcs Botond vezetőedző. – „A sportág egyre népszerűbb, ennek is köszönhető, hogy amikor értesülnek a lehetőségről, hogy amerikaifocizhatnak rengeteg fiatal csatlakozik hozzánk. Leegyszerűsödik a játék 7 a 7 elleni fociban, emellett kisebb a pálya és kevesebb az ember. Az aréna szabályok között sokkal inkább a fizikai adottságok és a keménység a döntő. A srácok szeretik, élvezik a 7v7-es focit, igazából nincs szükség átszokatásra. A tavalyi bajnok U17-es csapat 9 tagjából 7 megmaradt, a létszám pedig már 22 Gladiátor. Nagyon mély és erős a játékosállományunk, a fiúk nagyon sok energiát fordítanak az edzésekbe és a fejlődésbe. Az első két hely valamelyike a minimális elvárás a tatabányai kupanapon.”

Az U17-es kupanapon egyébként olyan csapatok vesznek részt, mint a házigazda Tatabánya Mustangs, a Budapest Cowbells, a Wanderers, az Újpest Bulldogs, a Wolverines, a Fehérvár Enthroners, valamint a Győr Sharks.

Fotók: Oláh Zsolt