Ijesztő kezdés után az arany-fekete ifjak megosztva lettek bajnokok a Wanderers-zel a korosztályos amerikaifutball bajnokságban.

Nagyon nehéz nap várt a legkisebb Gladiátorokra, hiszen aranyszerzési reményekkel utaztak Székesfehérvárra, azonban ehhez teljesülnie kellett egy forgatókönyvnek. Szűcs Botond fiainak (11 pont) meg kellett nyerniük az utolsó kupanapot úgy, hogy a Vándorlók (14 pont) legfeljebb a negyedik helyen végezzenek. A Wanderers negyedik helye esetén a két együttes megosztva lenne bajnok ugyanannyi (19-19 pont) ponttal és ugyanolyan eredményekkel (1 kupagyőzelem, 1 harmadik hely, 1 negyedik hely). A lehetetlennek hitt forgatókönyv kezdett valósággá válni, miután a Vándorlók irányítója már az első meccsen megsérült. A találkozót ettől függetlenül megnyerték, de az ezt követőt már elvesztették, így legjobb esetben is csak a harmadikak lehettek.

A Gladiators-nek egy rossz emléket okozó együttes volt az első ellenfele. Az Újpest Bulldogs legutóbb Jászberényben győzött (7-6) és most is 12-0-s előnyre tett szert. Még az első félidőben sikerült a hátrányon faragni Boruzs Kevin elkapásával. A folytatásban viszont momentumuk sem volt a Kutyáknak. Gál Kristóf safety-t érően szerelte az ellenfél irányítóját az end zone-on belül, majd Kunkli László touchdownjával fordult a kocka. Ekkor a Gladiators már kezében tartotta a találkozót és bevitte az utolsó ütést is Gyarmati Patrik elkapásával és Kunkli egypontosával: 21-12.

Nagy téttel bíró találkozó következett, ahol mindenképp nyerni kellett, hogy az első helyért harcolhassanak a Gladiátorok. A Fehérvár Enthroners-zel volt elszámolnivalójuk, mivel az első kupanapon 29-14-re akkor nyertek a Koronázók. Ezúttal viszont egy rendkívül stabilan játszó csapattal néztek szembe a házigazdák. A védelem rendre megállította a Fehérvár erős futójátékát. A támadósornak is sikerült Boruzs révén megszereznie a vezetést. Nehéz második félidő következett. Ám a védelemnek ismét helyén volt a szíve. Ádám Benedek az Enthroners területén szerzett labdát. Ezt követően újabb Gladiators pontszerzés jöhetett: Kunkli Gyarmatit találta meg. Németi Soma egypontosa 13-0-ra módosította az állást. Ez is lett a végeredmény a defense végjátékban mutatott játékának köszönhetően.

Jöhettek a helyosztók. A Wanderers a házigazdával csapott össze és 14-0-s előnyt kiengedve a kezéből végül 20-14-re kikapott, így egyik része teljesült az említett forgatókönyvnek. Már csak a vége hiányzott. A Tatabánya Mustangs ellen vívott meccs is izgalmasra sikeredett, legalábbis az első félidő. A bányászvárosi ifjak megszerezték a labdát és ezt kihasználva TD-t vittek: 0-6. Ám ezután Kunkli labdát szerzett és a fordítás is meglett Gyarmati touchdownjával és Boruzs egypontosával. Majd jött megint a védelem és Ádám Benedek közreműködésével egy safetyt összehozott. A folytatásban már a Gladiators irányított, a defense mellett Kunkli László pillanatai következtek. A mindössze 15 éves irányító 2 TD-t futott és egy extrát is csinált, a két hatpontos között pedig Máté Sándor Máté egy safetyben is besegédkezett. Így kialakult a 24-6-os végeredmény, ami bajnoki címet jelentett a Gladiátoroknak és ezzel megvédték címüket az ifjoncok. A bajnokság legjobb játékosának járó elismerés is megoszlott: az arany-feketék oldaláról Kunkli László lett az U17-es viadal legjobbja.

„Egyetlen esélyünk volt arra, hogy aranyérmesek legyünk, az a mai forgatókönyv volt” – mondta Szűcs Botond vezetőedző. – „Nyilván sok volt a sérültje a Wanderers-nek, viszont ez is kellett ahhoz, hogy ez a forgatókönyv előfordulhasson, de ami elvárható volt a csapattól, azt teljesítettük. Látszott ezeken a srácokon, hogy mindegyikük játszott U19-ben is. Négy meccs tapasztalatuk volt, emellett a másik két U17-es kupanapon 4-4 újabb összecsapáson léptek pályára. Ez bőven egy NFL-szezonnyi mérkőzésmennyiség. Mostanra látszott igazán, hogy a srácok látják és értik, mi történik a pályán. Remélem, hogy jó úton haladunk. Nem titkolt célunk, hogy ezekre a fiatalokra szeretnénk építeni a csapatot. Most rajtuk van a hangsúly és belőlük akarjuk felépíteni az új aranygenerációt.”

„Nagyon hálás vagyok az egész csapatnak ezért az elismerésért, mert nélkülük ez nem sikerült volna” – nyilatkozott boldogan a Gladiators irányítója, Kunkli László. – „Ez a díj nemcsak az egyéni teljesítményemet ismeri el, hanem egyben a csapatét is. Viszont tőlem ez nem volt száz százalék, még fiatal vagyok és bőven van hova fejlődnöm. A szabadidőmet is azzal töltöm, hogy videózzak és elemezzem magam, illetve hogy új dolgokat tanuljak. Vezetőedzőnkre, Szűcs Botondra példaképként és nagyon jó barátként is tekintek, mert mindig segít abban, hogy fejlődjek és nem baj számára, ha hibázunk. Addig gyakoroltatja velünk a playeket, amíg meg nem tudjuk csinálni.”

Az U17-es csapat három fiataljára, Kunkli Lászlóra, Németi Somára és Zsurka Kristófra még vár egy kihívás, hiszen az U19-es válogatottban a Gladiators idősebb tagjaival, Fülep Csabával és Tóth Gergely Bálinttal november 19-én részt vesznek a Next Generation Bowlon. A bécsi megmérettetésen Ausztria fiataljaival csap össze a címeres alakulat.

Fotók: Makranczi László

Eredmények:

Csoportmérkőzések:

Gladiators-Újpest Bulldogs 21-12 (6-12)
Pontszerzők: Boruzs Kevin, Gyarmati Patrik, Kunkli László 1-1 TD, Gál Kristóf 1 S, Kunkli László 1 XP.

Gladiators-Fehérvár Enthroners 13-0 (6-0)
Pontszerzők: Boruzs Kevin, Gyarmati Patrik 1-1 TD, Németi Soma 1 XP.

1. helyért:

Gladiators-Tatabánya Mustangs 24-6 (9-6)
Pontszerzők: Kunkli László 2 TD, Gyarmati Patrik 1 TD, Ádám Benedek, Máté Sándor Máté 1-1 S, Boruzs Kevin, Kunkli László 1-1 XP.

 

Végeredmény a 3 kupanap alapján:

  1. Gladiators 19 pont
  2. Wanderers 19 pont
  3. Fehérvár Enthroners 18 pont
  4. Tatabánya Mustangs 17 pont
  5. Újpest Bulldogs 13 pont
  6. Győr Sharks 8 pont
  7. Budapest Cowbells 9 pont (az utolsó kupanapon nem vett részt)
  8. Jászberény Wolverines 2 pont (az utolsó kupanapon nem vett részt)