Bordás Gáborral, a Gladiátorok támadó-falemberével beszélgettünk a közelgő Divízió I-es rangadóról.

 

Egy olyan párharc következik a cívisvárosiak számára, amely a magyar amerikaifutball berkekben híressé vált. Mindig egy látványos találkozót produkált a Gladiators és a Bad Bones, ahol a parázs jelenetek és a férfias keménység sem hiányzott. Már most egy nagy adag pattogatott kukoricával készülhetünk, hiszen dráma az lesz bőven. Legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján.

A Gladiators és a Szekszárd Bad Bones külön párharca hat éve, 2013-ban kezdődött, és már akkor egy látványos és küzdelmes összecsapást vívott a két gárda. Az arany-feketéknek abban a szezonban nem ment a szekér, a két csapat első találkozóján az alapszakaszban, Debrecenben vendég győzelem született (41-22).

Egy év múlva jött az esély a visszavágásra a rájátszásban. A fantasztikusan teljesítő Roják Richárd és Karacs Tamás a hátukon vitték az alakulatot az első félidőben, ám mindketten lesérültek. Ezt nem tudta a Gladiators orvosolni és akkor 27-26-ra a Szekszárd nyert újfent a cívisvárosban.

Még egy év eltelt és ekkor már a Gladiátorok egy ütőképes csapatot raktak össze, ami joggal pályázott a bajnoki címre a Divízió II-ben. Ekkor a két alakulat a döntőben találkozott és a Bad Bones-t az a Sződy Ferenc irányította, aki most a Budapest Wolves edzői stábjának tagja. Talán az egyik legfordulatosabb mérkőzést láthattuk a két alakulat történetében. Itt Hegyi Gergőt kell kiemelni, aki az első félidő végén Gyarmati Mátét úgy sackelte, hogy belesérült az irányító, így elvesztette elsőszámú adogatóját a Szekszárd, ami megpecsételte a sorsukat. Sztányi Tibor utolsó negyedben szerzett touchdownjával pedig a Gladiators először gyűrte le riválisát és begyűjtötte története első aranyérmét 21-14-es budapesti sikerével.

Ezután 2016-ban a Divízió I-ben a döntőbe jutásért Szekszárdon mérkőzött meg a két alakulat. Abban az esztendőben Sződy Ferenc munkáját Kovács Sándor segítette defensive koordinátorként. A Gladiátorok támadófala egy Kispál Gáborral, Dobrossi Zsolttal, Hartai Gáborral, Szente Attilával és Bordás Gáborral megerősített egység volt, amiből sajnos Heitz Attila még kimaradt sérülés miatt. Ez a fal akár a HFL-ben is simán megállta volna a helyét akkor, de talán még ma is. De nemcsak ők voltak a hosszabbításba torkolló mérkőzés főszereplői, hanem az a Harsányi Alex, akinek az elkapása döntőt ért a később ezüstig jutó cívisvárosiaknak (20-14). Az örök mérleg tehát 2-2, valaki előnybe kerül vasárnap.

Bordás Gábor, a Gladiators falembere mindegyik fent említett mérkőzésen pályára lépett és egyetértett abban, hogy a csapat a Bad Bones-zal mindig egy parázs csatát vívott. A vasárnapi összecsapáson is hasonló párharcot vár.

Fotók: Ábrán Szabolcs, Barka Bálint, Pallagi Péter, Szolnoki Annamária

 

Makranczi László: Azon játékosok közé tartozol, akik már nem egy Gladiators-Szekszárd Bad Bones összecsapást megélt. Ennek van valami jelentősége vagy különlegessége számotokra?
Bordás Gábor: Igen, ez már az ötödik nagypályás mérkőzésem lesz ellenük. Eddig az összes találkozónk nagyon izgalmas volt, mind három mérkőzés a végletekig kiélezett volt. például 2016-ban csak hosszabbításban dőlt el a párharc köztünk. Akkor döntőbe jutottunk.

 

M.L.: Neked melyik volt az összes eddigi meccs közül a legemlékezetesebb?
B.G.: Egyértelműen a 2015-ös döntő, amikor Divízió II-es bajnokok lettünk. Leírhatatlan élmény volt, remélem, a mostani kerettel is sikerül ilyen magas szintre felérnünk.

M.L.: Hogyan tekintetek most erre a következő összecsapásra, ami zárja majd az alapszakaszt?
B.G.: Érdekesség, hogy ez lesz a második találkozó ami „csak” egy alapszakasz meccs, ezen kívül minden eddigi meccsink a playoffban voltak. Ettől függetlenül erre a mérkőzésre is úgy készülünk mintha egy rájátszás meccs lenne. Mindenképp szeretnénk győzelemmel hangolni az elődöntőre. A kiemelés szempontjából nagyon fontos mérkőzés, hiszen szeretnénk hazai közönség előtt játszani az elődöntőben.

 

M.L.: Milyennek találod a mostani Szekszárdot? Valóban bajnokesélyes csapat lenne?
B.G.: Szerintem jó képességű játékosaik vannak, nagyon figyelni kell rájuk, hiszen bármikor képesek egy,-egy szép megmozdulásra, valamint az importjaik is jól szerepeltek eddig a labda mindkét oldalán.

M.L: Mi az elvárásod a mérkőzéssel kapcsolatban?
B.G.: Mindenképp a győzelem attól függetlenül, hogy lesznek sajnos hiányzóink, de szerintem megvan a játékosállományunkban a potenciál, hogy tudjuk pótolni ezeket a játékosokat.

 

Szekszárd Bad Bones-Gladiators
Időpont: június 24. (vasárnap), 15.00
Helyszín: Szekszárd Városi Sport- és Szabadidőközpont (Szekszárd, Keselyűsi út 3.)
Belépő: ingyenes