19-re bővült a DEAC-szakosztályok száma, miután a következő szezontól DEAC Gladiators néven az amerikaifocisták is az egyetemi sportklub színeiben versenyeznek. Hétfőn már várják is a csatlakozni vágyókat a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpontban.

 

Egy kis történelem

A cívisvárosban Debrecen Gladiators néven 2004-ben alakult először amerikaifoci-csapat, amely akkoriban az egyik legsikeresebb keleti együttes volt Magyarországon. A legénység az első három évben mindig bajnoki döntős volt, mindháromszor ezüstérmet szerzett. Később egy másik egyesület is alakult Debreceni Huszárok néven.

 

Hallgatói kezdeményezésre

Az egyetemi hallgatók között évek óta nagy népszerűségnek örvend a sportág, erről beszélt a szakosztály megalapítása kapcsán Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője. – Rengeteg külföldi hallgató érdeklődött, hogy tudnak-e amerikaifocizni Debrecenben, sportolási lehetőséget kerestek. A városban már komoly hagyományai vannak a sportágnak, ehhez társult a hallgatók nagy érdeklődése, így megalapítottuk a szakosztályt – mondta a sportvezető, aki hozzátette, a közelmúltban életre hívott DEAC amerikaifutball szakosztályhoz csatlakoztak a már létező debreceni klubok, valamint azok játékosai is. Mondhatni tehát, hogy mostantól minden tudás és erő az egyetemi klubban összpontosul.

 

Jelen, jövő a DEAC-ban

A DEAC Gladiators csapatának így jelenleg körülbelül 100 játékosa van felnőtt és junior korosztályokban. A következő bajnokságban ez a két csapat biztosan DEAC-színekben versenyez. A játékosok közül 20-an jelenleg is a Debreceni Egyetem hallgatói, ketten nigériai diákok. További húsz fiatal pedig a jövőben szeretne az intézményben tanulni. Mondhatni tehát, hogy a következő években a keret csaknem fele egyetemista lesz. A szakosztályvezető Stündl László.

 

A szakosztály máris várja a csatlakozni vágyókat kortól, nemtől és testalkattól függetlenül. A try-out december 3-án, hétfő este 19 órakor kezdődik a Dóczy utcai Egyetemi Sportközpont műfüves pályáján, és bárki részt vehet rajta.

Fotók: Makranczi László
Forrás: deac.hu