A Magyar Antidopping Csoport kiemelt figyelemmel követi nyomon a hazai amerikai football alakulását az idei esztendőben, és a Sportszövetséggé válásunk kapcsán ez a figyelem az elkövetkező években csak fokozódni fog. Ez a tájékoztató levél összefoglalja mindazokat az információkat, melyeket feltétlenül tudnia kell minden Sportvezetőnek és Játékosnak , valamint azokat a követelményeket, melyeket köteles megtenni az egyesület és az igazolt játékos, hogy ne kerüljön szankció alá. Már most, itt az elején fontosnak tartom megjegyezni, hogy doppingügyekben az MAFSZ-nek semmilyen ráhatása nincs sem a vizsgálatok idejére, helyszínére, módjára, sem a vizsgált személyek kiválasztására, sem pedig az esetleges szankciók enyhítésére. Ez a dolog teljesen független tőlünk, viszont kötelező érvényű.

 Pár szóban az általános dolgokról:

Magyarországon a Magyar Antidopping Csoport (MACS), és azok saját emberei végzik a doppingvizsgálatokat minden sportág esetében. Ők azok, akik kapcsolatban állnak a WADA -val, ezért előfordulhat, hogy külföldi szakember felügyeli a vizsgálatokat. Ebben az esetben még a magyar szakemberek jóindulatára sem lehet számítani. Ezen kívül van még egy nemzetközi szervezet, a TUE, akik a játékosok által használt különböző, szakorvosok által felírt gyógyszereket regisztrálják. Ez a későbbiekben fontos lesz. A két szervezet szoros kapcsolatban áll egymással.

 Vizsgálatot a MACS bármikor, bárhol, bármilyen sportolóval szemben kezdeményezhet. Függetlenül attól, hogy az MAFSZ-nél leigazolt-e, mennyi ideje van a csapatnál, hány éves, milyen nemű, és így tobább. Tegyük fel, a MACS kimegy egy edzésre, és ott talál 80 játékost. Mivel hivatalosan bejelentett edzési időben, és helyen tartózkodnak, és végzik az edzésmunkát, ezért ők játékosok. Így viszont az ott lévők közül bárkit jogukban áll ellenőrizni. Ez is fontos lesz a későbbiekben.

 Az edzés és mérkőzéshelyszíneken a Sporttörvény, és egyéb kormányrendeletek értelmében az egyesület feladata megoldani, hogy megfelelő mintavételi helyiség rendelkezésre álljon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy öltöző és egy mosdó legyen mindenhol.

 A vizsgálat menete:

 A MACS a következőképpen dolgozik. Egyrészt bekéri a sportszövetségtől az egyesületek és játékosainak listáját, azok edzéshelyszíneit és időpontjait, valamint a hivatalos mérkőzések időpontjait. Másrészt rendelkeznek egy MAD-hez hasonló internetes nyilvántartási rendszerrel, melyen a játékosnak be kell jelölnie, hogy mikor hol tartózkodik. Ezt a "Kiemelt egyesületek" pontban bővebben kifejtem. Leginkább ezekből dolgoznak.

Ha úgy döntenek, hogy vizsgálódni szeretnének, akkor leginkább egy edzés vagy mérkőzés időpontot választanak ki, és odamennek. Ha az általuk vizsgálatra kiválasztott játékos igérete ellenére nem tartózkodik ott az edzésen, vagy mérkőzésen, akkor az doppingvétségnek számít -itt lehet annyi jóindulat a magyar vizsgálat esetén, hogy felhívják telefonon a játékost, akinek határidőre meg kell jelennie a helyszínen, de WADA vizsgált esetén erre sem lehet számítani-, de újfent felhívom a figyelmet, hogy bármelyik edzésen/mérkőzésen tartózkodó játékost kiválaszthatják. A kiválasztott játékosok és az ellenőrök a mintavételi helységbe mennek, ahol megejtik a vizsgálatot. A vizsgálat egy alkoholtesztből, és egy drog-gyorstesztből (vizeletes) áll. Ha itt pozitív minta lesz, akkor kerül sor vérvételre.

 Szankciók:

 A vélekedésekkel ellentétben nem csak sportolót, hanem sportvezetőt, edzőt is szankcionálhatnak doppingvétség miatt. De ha a játékosoknál -pláne, ha többnél- pozitív minta kerül elő, akkor várható, hogy az edzőjétől is megkérdezik, hogy mit tud az ügyről. És ott bizony ajánlatos nagyon észnél lenni a válaszokkal. Ez az edzők, egyesületi vezetők saját érdeke, hogy távol tartsák magukat az ilyen ügyektől, és a doppingszert használókat a sportágtól. Ne tegyétek ki magatokat feleslegesen, pár felelőtlen ember miatt különböző vizsgálatoknak, meghallgatásoknak.

 A szankciók mind sportoló, mind sportvezető esetében ugyanazok. Első esetben 2 év eltiltás, második esetben végleges eltiltás mindennemű versenysport végzésétől, örökre.

 Ezen kívül van még valami. Ha egy vizsgálat alkalmával 3 vagy annál több pozitív esetre derül fény, az egész egyesület kizárásra kerül mindennemű bajnokságból, kupából amiben éppen akkor szerepel.

 Kiemelt egyesületek:

 A MACS egyes egyesületeket és játékosokat kiemelten figyelemmel kísér. Ezek azok az egyesületek, akik nemzetközi versenysorozatokban indulnak, az országos első osztályú bajnokság első három helyezettjei, valamint azok a játékosok akik válogatott kerettagok. Ez azt jelenti, hogy elsősorban -de nem kizárólag- ők számíthatnak vizsgálatra, valamint nekik kötelező használni a már fentebb említett internetes rendszert. A rendszert az egyesület minden játékosának kötelessége használni, akkor is, ha csak a felnőtt csapata ért el eredményt, vagy indul nemzetközi szinten!

 Az internetes rendszer működése a következő. A játékosnak el kell látogatnia a

www.antidopping.hu weboldalra, és ott regisztráltatnia kell magát. A regisztrációban a

http://antidopping.hu/php/upload/2008_09/04/122052068662532543/sportoloi_tajekoztato_whereabouts.pdf

dokumentum segít. A regisztráció folyamán a következő adatokat kell kötelezően kitölteni:

– Név
– Egyesület neve
– Személyes adatok
– Lakcím
– Tartózkodási helyek (ide kerüljön felvitelre az edzéshelyszín is)
– Telefonszám
– E-mail cím
– TUE engedély száma (ha van – lásd később)

 A holléti résznél meg kell adni 1 hónapra előre, hogy hol, mettől meddig lesz a játékos az adott napon. Ez könnyítésként a gyakorlatban azt jelenti, hogy legalább napi 1 órát meg kell adnia, amikor elérhető (általában a gyakorlat azt mutatja, hogy a sportolók a reggel 6-7 órát jelölik meg a lakásukon), valamint legalább heti 1 alkalmat, amikor edzésen vannak, és a mérkőzések időpontjait. Huzamosabb külföldi tartózkodás -pl. nyaralás- esetén ezt is be kell jelölni.

 Ezt a rendszert folyamatosan használnia és frissítenie kell a sportolónak -idényen kívül is!!!- , mert ha nem használja, de kellene, az is doppingvétség. Ráadásul tőlünk kérnek egy listát, hogy kiknek kellene használnia, és azt összevetik a regisztrált felhasználók adataival. A rendszer használatát 1 hónapon belül el kell kezdeni.

  Ha gyógyszert szed, vagy mérkőzésen kap a játékos:

 (Gyógyszerszedés esetén)

Bizonyára minden egyesületnél vannak olyan játékosok, akiknek folyamatosan kell orvos által felírt gyógyszereket szedniük. Ha van ilyen, akkor annak a játékosnak ezt le kell jelentenie egy erre rendszeresített űrlapon

(http://nssz.hu/download.php?file=document/static/anti/nssz_dopping_stue2009.doc)

a TUE felé. Aki viszont lejelentette magát a TUE-nak, annak használnia kell a MACS internetes holléti rendszerét is! Ez egyesülettől független, vagyis ebben az esetben már nem számít, hogy az adott játékos kiemelt egyesületben játszik-e, vagy sem.  A félreértések elkerülése végett, attól, hogy egy egyesületben mondjuk 2 ilyen játékos van, nem kell a többieknek is regisztrálni magukat, csak annak a kettőnek. Az űrlapot még az előtt el kell juttatni a TUE részére, mielőtt a MACS rendszert elkezdi használni a sportoló. És az is igaz, hogy mielőtt bármilyen új gyógyszert írna fel a doktor, ezt az űrlapot előtte frissíteni kell. Attól, hogy egy gyógyszer vény nélkül kapható (pl. ACC, Mebucain, Neocitran, stb.), még lehet doppingszer, mert tartalmazhat szteroidot, vagy egyéb tiltólistás anyagokat. Erre figyeljetek, és hívjátok fel a figyelmét a játékosoknak is.

(Mérkőzésen)

Ezen kívül van a TUE-nek még egy űrlapja, ami az "azonnali bejelentőlap"

(http://nssz.hu/download.php?file=document/static/anti/nssz_dopping_tue_nyilatkozat_2009.doc)

nevet viseli. Ezt annak az orvosnak (mentősnek) kell kitöltenie, aki a gyógyszert a sérülést követően a pályán, vagy azt később a kórházban beadja.

 Nézzünk egy konkrét példát.

A játékos nem szedett semmilyen szert eddig, nem is volt bejelentési kötelezettsége. Az egyik mérkőzés közben rosszul lesz, befullad. Ekkor mentőbe kerül, ahol szteroid tartalmú gyógyszert adnak neki. Közben kijön a MACS, és az adott játékost kívánják ellenőrizni. Ha simán lefut a teszt, kimutatják a szteroidot, és a játékosnak lesz 2 éve gondolkodni, hogy mit rontott el. Ha viszont ott van ez a papír, amit a mentős kitöltött, akkor ez bejelentett gyógyszerhasználatnak minősül, így nem követ el doppingvétséget a sportoló. Az MAFSZ-szel szerződésben lévő mentőszolgálatnál mindig van ilyen papír, amit használni is fognak adott esetben. Azon egyesületek, akik nem ezt a szolgáltatót veszik igénybe, kérjük, hívják fel a figyelmét az illetékeseknek a dokumentum használatára.

Minden, a TUE adminisztrációjával kapcsolatos egyéb kérdésben Bárdos Mónikát (20/ 337-22-58), a TUE képviselőjét kell keresni, és a dokumentumokat is hozzá kell eljuttatni.

 Kávé, energiaital, táplálékkiegészítők, stb.:

Több tévhit kering a különböző energiaitalok, és táplálékkiegészítő szerek hatóanyagainak doppinglistán való szerepléséről. Valamint azt is mindannyian tudjuk, hogy aki edzőterembe jár, általában szed valamit. Ha valaki ragaszkodik a red bulljához meccs előtt, vagy a megszokott étrendkiegészítőihez, két dolgot tehet, hogy megnyugtassa magát és társait, edzőjét.

 Első, hogy saját maga néz utána, hogy a különböző hatóanyagok szerepelnek-e a doppinglistán. Ezt itt teheti meg:

http://antidopping.hu/php/upload/2009_03/19/123746146873931482/2009.xls

Második eset, hogy telefonon felhívja Soós Erikát (30/ 519-86-87) a Wessling Labor munkatársát, akik ezeket a szereket, energiaitalokat, stb. bevizsgálják, és ő konkrét választ tud adni, hogy mondjuk a Red Bull szerepel-e tiltólistán. Használjátok ezeket a lehetőségeket, mielőtt hamis információkkal, és szájhagyomány útján terjedő rémhírekkel találkoznátok.

 Teendők:

 Összességében az egyesületnek, edzőknek túl sok teendője nincs. Tájékoztatni kell a játékosokat a helyzetről, és annak komolyságáról, és a fent leírt teendőket ellenőrizni. Az MAFSZ-nek van kódja a MACS rendszeréhez, így amikor igénylitek, tudunk listát küldeni, hogy az egyesületetekből ki az aki regisztrálta magát, és használja is rendszeresen a rendszert. Az edzők pedig figyeljenek jobban oda a játékosokra, és arra, hogy a mérkőzés előtt/alatt milyen italokat fogyasztanak a játékosok. Ha szükséges, és nem akarjátok/tudjátok ti közölni ezt a játékosokkal, lehetőség van rá, hogy mi kimenjünk, és a fentieket közvetlenül nekik elmondjuk egy csapatgyűlés formájában. Sőt, akár ennek az e-mail -nek egyes részeit is továbbküldhetitek részükre.

Amennyiben további kérdéseitek vannak a doppingellenőrzéssel, és a folyamattal kapcsolatban, keressetek engem.

Üdvözlettel,

Mosolygó Róbert
MAFSZ titkár

Vélemény, hozzászólás?