Magyarországon az Amerikai Football Szövetség, az amatőr és a profi sportoknak megfelelően, a következő időben egyre komolyabb intézkedéseket foganatosít a doppingvétségek ellen. A következőkben szeretnénk felhívni a játékosok figyelmét arra, mire ügyeljenek, hogy később ebből ne legyenek problémák.

Doppingszerek és vétségek

Először is tisztázni kell, mi is minődül doppingnak, ki követ el doppingvétséget. Erre a válasz nem is olyan egyszerű, és nem is tűnik annak.
Doppingvétségnek minősül:
–    tiltott anyag metabolitjának és markerének kimutatása a szervezetből. Hogy ez mit is jelent? Nem tudod? Pf…. A gugli nagy haverod. Ne de pár szóval: ha tiltott anyagot marokszámra ettél, akkor annak kimutatása nem nehéz. Kölcsönhatásba lép ugyanis testedben ott ahol kell, és azzal az anyaggal amivel kell, és megjelenik az anyagcserében, ahol az okosok kimutatják. (ez a metabolit).  A marker: olyan jelzőanyagok csoportja, amelyek tiltott szerek, módszerek használatára utalnak. Tehát ha te okosba csak pár szemet kaptál be valamiből, akkor is doppingoltál öcsém!
–    Tiltott anyag vagy módszer használata. (Tehát ha „cuccolsz”)
–    Mintaadás megtagadása, vagy nem elegendő mennyiség produkálása. (A minimum mennyiség 75 ml, ennyit mindig tudj pisilni!)
–    Holléti rendszer elleni vétség. (Erre később még visszatérünk!)
–    Tiltott anyag vagy módszer nem csak használata, de mások segítése ebben. (Ha te tiszta is vagy, de másnak adtál valamit, vagy segítettél bármi doppinggal kapcsolatos dologban, akkor is el fognak marasztalni!)

Sok szó esett tiltott készítményekről és módszerekről. Ez nemzetközileg minden országban ugyanaz. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Az ilyen anyagokról a WADA (World Anti-Dopping Agency) évente ad ki új listát. Itt megkülönböztetnek olyan szereket, amelyek használata tilos versenyen belül, és versenyen kívül. Vannak ugyanis olyan szerek, melyeket lehet versenyen kívül alkalmazni, de versenyen belül nem. Hogy vegyünk egy egyszerű, és mindenki számára érthető példát, ilyen az alkohol. Ezt aztán úgy iszod, ahogy akarod edzésen és versenyen kívül! De verseny előtt és után egy órával tisztának kell lenned. Ha ez nem megy neked, akkor komolyan gondolkodj el egy elvonókúrán!
A gyógyszerek 80%-a minősül doppingszernek. Tehát ha a doki fel akar neked írni valamit, akkor jelezd neki, hogy sportoló vagy (nem is akármilyen, hanem amifocis), és ha az adott készítmény rajta van a WADA listáján, akkor írjon fel neked valami mást, ami ugyanolyan hatású, és nincs a listán. Ezen kívül az is doppingnak minősül, ha valaki különböző szerekkel megpróbálja elfedni, vagy eltávolítani a benne rejlő illegális szereket. A koffein és a vízhajtó például ilyenek.
Ha „tudtunkon kívül” használunk illegális szereket, akkor is doppingvétséget követünk el. Mindig tájékozódni kell, milyen készítményeket használunk, és azokban milyen összetevők vannak. Az persze szívás, ha a gyártó „elfelejt” valamit feltüntetni a csomagoláson. Azonban nyugodjunk meg, akkor is mi szívunk.

Ki ellenőriz, ki ellenőrizhet?

Az ellenőrzésnek több végrehajtója is lehet. Közvetlenül a WADA is ellenőrizhet a saját embereivel. Ennek az esélye a mi esetünkben azonban erősen közelít a nullához. Ennek több oka is van. Ami technikai jellegű, hogy mi nem a WADA holléti rendszerét használjuk (még egy kicsit bírjátok ki, és nemsoká jön a mi kis holléti rendszerünk). A másik, fajsúlyosabb és paraszti ésszel jobban felfogható dolog, hogy mi nem vagyunk olimpikonok.
A Magyar Anti-Dopping Csoport felelős hazánkban a legtöbb vizsgálatért. Ezeket végezhetik a WADA a mindenkori magyar kormány és a MAFSZ megbízásából. A tervek szerint idén több vizsgálat is lesz a csapatoknál, mint eddig. (A hírek szerint két csapatnál már voltak is vizsgálatok.) Emellett másik ország anti-dopping szervezete is végezhet az országunkban vizsgálatokat.
És hogy hogyan is néz ki egy ilyen vizsgálat? Említett bizottság megjelenik 2-3 fővel. Vagy edzésre mennek le, vagy pedig a holléti rendszerben (már nem kell sok…) megadott időpontban keresnek meg valakit. Ez főleg akkor történik, mikor célirányosan mennek. Ha nincs megszabva kiket is akarnak megvizsgálni, akkor egy edzés alkalmával random kiválasztanak 5-6 embert, akiket megvizsgálnak. Ekkor fényképes igazolvánnyal igazolnia kell magát az illetőnek, hogy ki is ő valójában. Utána kerül sor a mintavételre, ahová a sportoló vihet magával egy tanút. Ha minden megtörtént, akkor jegyzőkönyvet vesznek fel, és elkezdődik a laborvizsgálat. A mintát ekkor kétfelé választják. Ha az „A” minta negatív, az a legjobb. Ekkor a „B” mintát nem öntik ki, hanem lefagyasztják, és évek múlva is elő lehet venni. (Csak érdekességként, nem intésként… Nagy divat mostanában például a Tour de France-on bevallani, hogy évekkel azelőtt valaki doppingolt. Ők valójában nem menők. Megvizsgálják modernebb módszerekkel a „B” mintát, és ha tényleg pozitív, akkor elveszik visszamenőleg minden érmét és mindent. Utána bezzeg nem hencegnek hőseink….)
Na de ha az „A” minta pozitív, akkor megvizsgálják a „B” mintát. Ha ez negatív, akkor negatív a dolog, mindenki boldog. De ha ez is negatív, akkor sportolónk doppingolt, és mindenki szomorú.
A MAFSZ a következő szankciókat írja elő:
–    Első esetben 2 év teljes körű eltiltást kap az, akit doppingvétségen érnek.
–    Második esetben adott személyt véglegesen eltiltják, de minden sporttevékenységtől. (Nem lehet sem edző, de még vizes fiú sem)
Ha egy adott csapatnál egy vizsgálat alkalmával három, vagy annál több pozitív eredmény születik, akkor a csapatot automatikusan eltiltják, és kizárják a szövetségből.

A Holléti Rendszer (így, csupa nagybetűvel)

A holléti rendszerben mindenkinek regisztrálnia kell magát. Regisztráció nélkül senki nem kaphat játékos engedélyt. (Elérhető a www.antidopping.hu oldalon.) Nem árt tölteni is. Akik számára elengedhetetlen ennek a rendszernek a töltése:
–    Azon játékosok, akik nemzetközi mérkőzéseken játszanak
–    Országos bajnokság első három helyezettje
–    Válogatott kerettag (ami még nincs az országban)
Nem nagy ördöngösség a rendszer. 5 perc alatt lehet regisztrálni, és kész is. Minden napra megadsz egy időpontot, mikor egy órában megtalálhatnak, ha vizsgálódni akarnak utánad. Edzésnapokon pedig azt jelölöd be, mikor az edzés időpontja van. Ehhez persze tudnod kell, mikor hol leszel. Erre egy megoldás lehet, hogy reggel 6-7 órát jelölsz be, mikor nagy valószínűséggel otthon vagy és ébredezel. Ez azért is szerencsés, mert akkor tuti fogod tudni produkálni a megadott mennyiséget.

Összegzés

A legnagyobb tanulság, hogy nem kell doppingolni! Annyit semmi nem ér, hogy valaki tönkretegye a szervezetét és az egészségét. Felpumpálja magát, aztán évek múlva pedig összeszakad, és különböző vese, szív vagy akármilyen elégtelenségben meghal. Ha valaki „normálisan” gondolkodik, úgysem csinál ilyeneket. Annyira nem kell begázolni a dologtól. Ha beteg vagy, konzultálsz a dokival. Ha olyan beteg vagy, hogy taknyod nyálad összefolyik, jobb is ha nem jössz le edzésre…. Ha zsákszámra zabálod a gyógyszereket, az se a legjobb, még a betegségeden sem feltétlenül segít. Egészséges ember meg nem feltétlen kapdos be gyógyszereket vödörszámra. Ésszel kell mindent csinálni.

 

Vélemény, hozzászólás?