2007.08.23.
A keleti és a nyugati válogatott is a magyar bajnokság legjobbjaiból került ki. Szinte minden csapat képviseltette magát, a nézők egy igazi gálaműsort láthattak, táncosokkal, zenészekkel, ejtőernyősökkel.
Keleti válogatott – Nyugati válogatott
Helyszín: Eger, Felsőtárkányi Sportpálya
Időpont: 2007. Augusztus 19.
Eredmény: 6-41

A nyugati csapat kezdett visszahordással, tehát ők indították az első támadást. A 98-as számú (egyébként a Cowboysban játszó) irányító az ellenfélhez dobta a labdát, ám a keleti játékos kiejtette azt, így nem lett interception. A nézők egymásnak magyarázták a szabályokat a pálya mellett.

Az első negyedben villant a keletiek irányítója (Debrecen Gladiators) maga futott a labdával, ráadásul alig bírták megállítani. Végül, hosszas tanakodás után a bírok megadták a hat pontot, úgy döntöttek már csak a célterületen belül sikerült megfékezni a játékost. Az extra pont ugyan kimaradt, de vezetett a keleti csapat. Az állás tehát Kelet – Nyugat: 6-0.

De minek vannak ennyien, ha alig néhányan vannak bent a pályán? Lesz olyan is, hogy mindenki bent van a vonalon belül? Az nagy harc lenne – fejtegette az egyik szurkoló, a hangosabbak közül. Eközben egy másik nézőnek feltűnt, a pálya nem teljesen egyenes, mire a barátnője nyugtatta meg: Igen, mert ez egy gála. Itt nehezített, hegyi pályán játszanak.

A második negyedben néhány már a látványtól is kezdtek fáradni, az egyik hölgy ugyanis már abba belehalna, ha ennyiszer ki kellene futnia tanácsért az edzőkhöz, mint azt a játékosok teszik. Eközben a nyugati válogatottújabb irányítóval próbálkozott, a hetes számmal játszó Szabó Gábor passzolt hosszan Németh Milánnak ( Nagykanizsa Demons), majd az extra pont is sikerült, így fordítottak. Kelet – Nyugat 6-7.

Most indul egy bírótanfolyam, nem akarunk részt venni? Már úgyis annyira belejöttünk – viccelődött egy idősödő úr a V.I.P. páholy mögött. A párja komolyan vette, majd kifejtette, hogy neki nem áll jól a csíkos.

Egy keleti labdavesztést követően a nyugatiak támadtak ismét, majd egy három pontot érő mezőnygóllal próbálkoztak. A rúgások zömét Vörös Lajos végezte (sikerrel), így ez a rúgás is eredményesnek bizonyult. Az állás így 10-6 a nyugatiaknak.

Eközben egy kisebb veszekedést követően kiállították a keleti csapat 91-es számú játékosát.

A gyerekek a pálya körüli korlátokon másznak, a felnőttek pokrócokon vagy a lelátón élvezik a nyári nap sugarait, közben kellemesen beszélgetnek a szabályokról, a divízióról, vagy éppen a másnapi, ünnepi ebédről. A mondás igaz, az amerikai foci a család ünnepe.

A második negyed végén tovább növelte előnyét a nyugati csapat, Swarcz Ferenc révén hat pontot szereztek, majd az egy pontot érő extra is összejött, így már 11 pontos hátrányból várta a második félidőt a keleti válogatott.

A második félidő nyugati irányítója elmondta, nagyon könnyű dolga volt Németh Milánnal, ugyanis a futójátékos magas, rugalmas, mozgékony, akinek jó keze van, így csak a közelébe kell dobni a labdát, ő pedig elkapja.

A szünetben több csapat cheerladerei léptek a pályára, majd végül együtt is táncoltak, a nézők legnagyobb örömére.

A nyugati csapat szokásához híven a harmadik negyedben is új irányítóval kezdett, Németh Gáborral. A keletiek koordinátora a pályán Hajnal Mihály volt a második félidőtől, akit szinte azonnal sack-elt a nyugati csapat.

A keleti csapat az öltőzőben maradt egy kicsit Mosolygó Róbert MAFSZ titkár szerint, amit mi sem bizonyít jobban, mint az újabb nyugati touchdown. Ezt Őri Árpád érte el, egy látványos futással.A kommentátor fel is kérte a közönséget, tapsolják meg a junior válogatott játékost (aki egyébként 43 éves). Az extra ponttal az állás: Kelet – Nyugat: 6-24.

Ez volt az a pont, amikor néhány keleti válogatott játékos elindult átöltözni, pedig az utolsó negyed még meg sem kezdődött. Kérdésemre nem kaptam választ, miért.

A negyedik negyedben újabb mezőnygólt szerzett a nyugati csapat, így már 21 ponttal vezettek a keletiek előtt. Eközben Tóth László MAFSZ elnök mesélte el a közönségnek, színvonalas, izgalmas meccset kért mind a két csapattól, amit – úgy látja – meg is kapott.

Már csak néhány perc volt hátra a játékból, mikor érezhetően felszabadult a nyugati csapat, bevállalták a negyedik próbálkozásra a passzt, pedig még hat yard kellett a first downhoz. Sikerült is. Aztán ismét a kezdő irányítóval a pályán, hiába tépték le a 98-as játékos fejéről a sisakot, ő edobta a játékszert, a 85-ös elkapta, és ismét hat ponthoz jutottak. A kétpontos extra viszont kimaradt, majd lassan a mérkőzésnek is vége lett.

Ugyan az első negydben sikerült meglepni Bodáék csapatát Karim játékosainak, a második negyedtől egyértelmű fölényben játszó nyugati válogatott megérdemelten nyert. Nem volt annyira látványos, mint ígérték, de remek hangulatban, sok szép támadással játszott mind a két csapat. Ahogy többen is elmondták, a lényeg a játék és az ismerkedés volt, nem csak a győzelem számított.

Fotó: Mese
Szűcs Péter

Vélemény, hozzászólás?