Szűcs Botond vezetőedző értékelte az esztendő legfontosabb történéseit.

Sok jelzővel el lehet látni a Gladiators 2017-es évét. Egy folyamatábrával lehet talán a legjobban leírni. A visszafogottabb tavaszi szereplés után következett egy reményekkel teli nyár, majd a sikerekkel teletűzdelt ősz és tél. A felnőtt bajnokságban talán sokan kikiálthatták bajnokesélyesnek a Gladiátorokat a Divízió I-ben, de a szereplés nem ezt mutatta. A valóban bajnokesélyes védelem mellé nem tudott felnőni a támadósor, amelynek a sok sérülés nehezítette meg a dolgát. Mondhatni a gyógyír a Divízió II-es alakulat volt, amely szintén néha nehézségekkel küzdött, de a rájátszásig eljutott.

A nyár valóban egy új megvilágításban kezdődött. Az újoncok és a fiatalok kerültek a középpontba, akik meg is hálálták a bizalmat. U19-ben a főként U17-es maggal rendelkező alakulat ugyan nem jutott rájátszásba, de megmutatta, hogy a közeljövőben ezzel az együttessel számolni kell. A 17 éven aluliak bajnokságában pedig az volt a kérdés, hogy a kibővített keret tud-e olyan teljesítményt nyújtani, amivel megvédheti címét. És tudott! Igaz, hogy kicsit döcögősen indult az egész, de a végén megkérdőjelezhetetlen volt az, hogy a Gladiators megérdemli a bajnoki címet, amit a szintén kiválóan teljesítő Wanderers-zel együtt nyert meg. És természetesen még ott volt az év játékosa elismerés is, amit klubunk nagy örömére U17-ben ismét egy Gladiátor zsebelhetett be, a mindössze 15 esztendős Kunkli László. De nem szabad elfelejteni, hogy Roják Richárd is esélyes voltak a felnőttek között a cím elnyerésére, és Tóth Gergely Bálint is jelölt volt az U19-esek között.

Mindezekről és természetesen a 2018-as év terveiről beszélt Szűcs Botond, a Gladiators vezetőedzője.

Fotók: Ábrán Szabolcs, Lénárd Georgina, Makranczi László

Akciódús volt ez a szezon! Ezt bátran kijelenthetjük. Kezdjük a tavasszal, amire gondolom nem szívesen emlékszel vissza, maximum annyira, hogy levond a tanulságokat. Mik voltak ezek?
Nincsen arról szó, hogy ne szívesen emlékeznék vissza. Az amerikaifutball különleges sport, akik játsszák, azok tisztában vannak vele, hogy olyan dolgot kapnak a játéktól és a csapattársaiktól, ami különleges, ez az eredményesség fölött áll. Aminek nagyon örülünk, hogy a Divizió II-es csapatunk jól teljesített, és az újoncaink közül többen megmutatták, hogy milyen jó képességekkel van megáldva. A tavalyi év a támadójátékban olyan felismeréseket és tanulságokat hozott, amire a jövőben erősen fogunk támaszkodni. Jó tanulási lehetőség volt a tavalyi szezonunk.

Mit gondolsz mi lehetett a hátterében a visszafogottabb Divízió I-es és II-es teljesítménynek?
A tavalyi szezonunk nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerettük volna, ebben sérülések, edzői és vezetőségi hibák is közre játszottak.

A szezon után pedig fontos játékosok befejezték vagy távoztak, gondolva itt Hartai Gáborra. Mekkora érvágás lehet ezeknek az embereknek a távozása?
Golyót nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz pótolni, az itt töltött idő alatt igazi vezéregyéniséggé nőtte ki magát. Merem remélni, hogy új csapatában is kap lehetőséget majd a labda mindkét oldalán, igazi „game changer” a srác. Sajnos néhány tapasztalt veteránunk is távozik, ilyen például Győri Szabolcs, Király Sándor és Szente Attila, az ő pótlásuk nehéz lesz, hiszen mindannyian válogatott szint közeli játékosok. Viszont az őtávozásuk remek lehetőséget jelent a fiatalok előrelépésének, ami a 2020-as egyetemi világbajnokság miatt kiemelten fontos nekünk.

Viszont a lejtő után elindulunk felfelé ugyanis az ősz már a Gladiators sikereit hozta. Az utánpótlásunk rendre bizonyította, hogy az ország legjobbjai között van. Trendi lett a fiatalok között az amerikaifoci?
Nagyon sok és egyre fiatalabb gyermek keres meg minket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy látják a közvetítéseket a televízióban, és szeretnék ők is élőben űzni ezt a sportot. Szerencsére Debrecen és Szolnok vonzáskörzetében erre kifejezetten magas szinten tudunk lehetőséget biztosítani.

U19-ben ugyan nem sikerült a rájátszást elérni, de azt hiszem, már itt csillogtatták a gyerekek a tudásukat. Felfigyelhettek erre a Gladiators-ra az U19-esek?
Reméljük, hogy igen. A csapatunk nagyrészt az U17-es magból állt, 3-4 valódi U19-es korosztályú játékossal kiegészülve. Igaz, ez az idősebb generáció szinte egytől egyig a korosztályos válogatottban is kezdőként szerepel. Ugyan a pályán eredményességben ez még nem mutatkozott meg, de nagyon sokat tudtunk fejlődni a nagypályás meccsekkel.

Ha nem is U19-ben, akkor U17-ben már biztosan felfigyelhettek, hiszen  megvédtük a címünket a bajnokságban és az év játékosát ismét a Gladiators adta Kunkli László személyében. Mi a véleményed erről a korosztályról. Valóban olyan képességű emberek lehetnek, akik akár nem csak a Gladiators, de a jövő felnőtt válogatott játékosait adhatják?
Az idei U17-es csapatunk különösen sok jó képességű játékosból állt. Ezek a fiúk már komoly sportmúlttal és amerikaifutball tudással érkeztek. A kezdeti bizonytalanság után felébredt bennük a sikerre való éhség, igazi csapattá kovácsolódtak össze a szezon végére. Úgy érzem, nagyon erős mag van kialakulóban, képességeik alapján többen elérhetik a jövőben a válogatott szintet, sőt a külföldi szereplés sem lehetetlen ezeknek a fiúknak. Ehhez alázatos és kemény munkára lesz szükség, de mi a csapat vezetőségében mindent megteszünk a sikerességük érdekében.

Kunkli Lackóra visszatérve. Még csak 15 öves! Össze tudnád hasonlítani Bencsics Márkkal, a válogatott jelenlegi kezdő irányítójával?
Nem igazán hasonlítanak. Lackó már most 192 cm magas, közel 85 kg. Nagyon erős és nagyon akar. Kevésbé mozgékony, mint Bencsics, de karban tehetségesebb. Ami nála nagyon fontos, hogy megtanulja a védelmet olvasni, bízzon a képességeiben és ne teljen el úgy nap, hogy ne tett volna legalább egy lépést afelé, hogy többet tudjon a fociról. Fizikálisan minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedő legyen. Nagy felelősség őt edzeni.

Természetesen beszélni kell a 2018-ról is. Játékoskeret! Ezek a fiatalok mennyi szerepet kapnak, illetve lesznek olyan emberek, akik a korábbi kiesőket pótolják? De nagy visszatérők lesznek-e, ami a Gladiators-ra jellemző szokott lenni?
A kiesők helyét juniorokkal tervezzük pótolni. Azok a juniorok, akik elbírják a terhelést fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapnak majd a csapatban, rájuk szeretnénk építeni a jövőt. Harsányi Tamás, a lengyelek elleni válogatott meccs legértékesebb védője, a Gladiators védelmének koordinátora lesz a következő évben. Reméljük, a felépülése jól halad majd és a 2019-es szezonban már a pályán láthatjuk a védelem kapitányaként. Illetve visszatér a tavalyi évet kihagyó, tapasztalt irányítónk Molnár Gábor is. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a külföldre vagy más csapathoz került játékosainkkal, reméljük közülük is visszatérnek néhányan a közeljövőben.

A jövő évnek milyen bajnoki, illetve egyéb céllal vágtok neki?
A következő szezonban nincs teljesítménykényszer a csapaton, a bajnoki ablakunk a felnőtt korosztályban véleményem szerint 1-2 szezonra bezárult. A fő célunk most a fiatal játékosok fejlesztése, a klub hátterének megerősítése. Szeretnénk egyre jobb és jobb körülményeket biztosítani az edzéseken, ehhez felszerelések vásárlására, új edzők képzésére lesz szükség. Egyesületünk jelenleg teljesen önellátó, anyagi teljesítőképességünk határait súroltuk az elmúlt években. Ahhoz, hogy a hazai amerikaifutballban stabil eredményeket érjünk el a pályán mutatott kiegyensúlyozott teljesítmény mellett stabil háttérre is szükség van. Ehhez támogatókra van szükségünk. Ezúton is bátorítok mindenkit aki szeretne részese lenni sikereinknek, akár játékosként, edzőként vagy támogatóként vegye fel velünk a kapcsolatot!